Var sjätte cyklist sjuk efter stora tävlingen

Nu har läkarna löst mysteriet: Blivit nedsprutade med avföring

Cyklister insjuknade efter en stor tävling i Norge.
Cyklister insjuknade efter en stor tävling i Norge.

En sjättedel av deltagarna i norska cykelloppet Trans-Österdalen insjuknade efter målgång.

Nu har boven i dramat hittats.

En skock får.

Det var förra helgen som cykelloppet mellan Trondheim och Österdalen avgjordes. Omkring 300 cyklister kom trots kraftiga regnfall till start men vad de inte anade var att en sjättedel av dem skulle stå inför de största prövningarna efter målgången.

Behandlats med dropp

Uppskattningsvis 50 av de 300 deltagarna drabbades nämligen av magsjukdom efter loppet.

– Jag är fortfarande dålig och har haft stora magsmärtor, feber och diarré ända sedan tisdag förra veckan, säger Per Stubban, en av flera cyklister som behandlats med dropp på sjukhus efter loppet, till NRK.

När Stubban skrev om sina hälsoproblem på en cykelsida på Facebook märkte han snabbt att han inte var ensam. Nu tror sig också läkarna ha hittat förklaringen till varför var sjätte deltagare i cykelloppet blivit magsjuk.

”Sprutar på dricksflaskor”

Boven i dramat är en skock får längs vägen. Djurens avföring, med tarmbakterien Campylobacter, löstes upp av det kraftiga regnfallet och sprutade sedan upp på cyklisterna när de i klungor tog sig igenom terrängen.

– Om avföringen är färsk och det är stora mängden kan den spruta på dricksflaskor och händer så att du sedan får i dig det när du dricker, säger läkaren Tor Halvor Björnstad-Tuveng till NRK.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN