”Drömmen är att vinna”

I dag avgörs folkfesten: ”Här finns sportens rötter”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Hemmahoppet Johan Kristoffersson leder rallycross-VM inför deltävlingen i Höljes.
Foto: Per Espen Löchen​
Hemmahoppet Johan Kristoffersson leder rallycross-VM inför deltävlingen i Höljes.

Tänk dig två ledbussar fyllda med pendlare en ­vardagsmorgon. Det är ungefär så många männi­skor som bor i Höljes.

Men i dag avgörs VM i rallycross där.

Nu är det folk överallt.

–  Detta är rallycrossens hjärta, säger Johan ­Kristoffersson.

Som barn reste han två och en halv timme i bil för att se pappa Tommy köra rallycross i Höljes. Sedan tre år tillbaka har tävlingen VM-status och Johan Kristoffersson leder VM när han kommer till årets svenska VM-deltävling.

–  Det vore naturligtvis drömmen att vinna i Höljes, säger han.

–  Samtidigt måste vi tänka på att varje tävling ger lika många poäng. Målsättningen är att ta så många poäng som möjligt utan att ta för stora risker. Det gäll­­er att ta poäng varje helg utan allt för stora tapp, det är de djupaste dalarna som avgör VM.

Misar tävlingen

Den regerande världsmästaren Mattias Ekström, som också är tvåa
i årets VM, missar helgens tävling. Vid sidan av VM
i rallycross tävlar han i DTM och den här gången krockar de båda mästerskapen. Audi har valt att skicka Ekström till DTM på Norisring vilket gör att han inte får några poäng med sig från Höljes.

–  Det är självklart trist för ­publiken som inte får se den svenske världsmästaren och det är klart att jag alltid vill slå honom, men mästerskapet faller inte med en chaufför. De lär bli en jämn tävling i alla fall, förklarar Kristoffersson.

Deltävlingen i Höljes är en av de stora höjdpunkt­erna under året. Den lilla orten har haft problem med utflyttning. Enligt ­wikipedia har befolkningen minskat med 80 procent sedan 1960-talet och 2010 bodde det bara 143 personer i Höljes.

Men till den första helgen i juli varje år är det folkfest i Höljes. Förra året kom fler än 44 000 människor för att titta på VM i rallycross.

–  För mig är detta rallycrossens hjärta. Jag är uppvuxen i den här depån, ­säger Johan Kristoffersson.

Lyfter hela bygden

–  Det är ju inte bara det att folkmängden i Höljes ökar från 150 personer till mer än 44 000 under rallycrosshelgen, utan det drar med sig betydligt mycket annat också. Det är ett fantastiskt evenemang, grusbanorna är som gjorda för rallycross, folk kommer hit till midsommar och campar i en vecka vilket gör evenemanget till en fest. Det är enormt viktigt att vi behåller rallycrossen här, här finns sportens rötter.

Publicerad: