Tennismästerskapet i Wimbledon 2017

Federer historisk – tog åttonde (!) Wimbledon-titeln

Av: 

Simon Sjöstrand

SPORTBLADET

Åtta Wimbledon-titlar.

Nu är Roger Federer, 35, den störste herrspelaren på London-gräset genom tiderna.

Schweizaren slog Marin Cilic, 28, med 3–0 i set i finalen på söndagen och blev därmed den äldste någonsin att vinna titeln på London-gräset.

– Det går inte att ta in det, säger Federer i segerintervjun.

Det var dukat för en klassisk tennisfest när herrfinalen avslutade årets Wimbledon-turnering på söndagen. Storfavoriten Roger Federer, 35, med 18 grand slam-titlar (varav sju i Wimbledon) mot utmanaren Marin Cilic, 28, som gjorde sin första final på London-gräset.

Federer hade tagit sig till finalen utan att tappa ett enda set och många håller schweizaren som den främste någonsin i sin sport.

Skadad Cilic

Sportbladet har bland annat låtit läsarna svara på frågan om Federer är världens bäste tennisspelare genom tiderna. Över 25 000 personer har svarat på frågan och i skrivande stund har 88 procent (drygt 22 000 personer) svarat ”ja”.

– Han har fått sånt favoritskap att han nästan fått bucklan i handen redan. Det är något Marin kan utnyttja. Han har ingen press på sig och kan spela väldigt aggressivt och bara ösa på, sa Jonas Björkman, kroatens tränare, inför finalen.

Men något ös blev det inte från Cilics sida.

Kroaten gäckades nämligen av en fotskada och tappade matchen rejält i andra set, där han – gråtande – begravde ansiktet i handduken medan han blev behandlad av läkare.

”Magiskt”

– I sitt livs största match, så otroligt tråkigt, både för honom och finalen, sa kommentatorn Thomas Enqvist i Eurosport.

Federer hade sedan inga problem att spela ut och vann till slut med 3–0 i set (6–3, 6–1, 6–4) efter att ha servat hem matchen inför en lyrisk publik.

Nu är schweizaren ensam om att ha åtta Wimbledon-titlar (Pete Sampras, USA, har sju).

Dessutom blev han den förste spelaren sedan Björn Borg 1976 att vinna i London utan att förlora ett enda set.

– Det känns fantastiskt, magiskt. Jag kan inte tro det än. Det är för mycket att ta in, säger Federer i segerintervjun.

Federer, som var borta i sex månader på grund av en knäskada i fjol, är också den äldste någonsin att vinna en Wimbledon-final under turneringens öppna era.

– Jag måste ta fler pauser från spelet (skratt). Jag var inte säker på att jag kunde komma tillbaka till en ny final, men nu står jag här. Jag har hela tiden fortsatt tro och kämpa. Det är en dröm att stå här igen. Jag hoppas kunna försvara titeln nästa år.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Hedrén: Räkna aldrig bort Rafa – nu är Tjuren från Mallorca ensam på tronen

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennismästerskapet i Wimbledon 2017

Roger Federer

Tennis

Wimbledon

Marin Cilic

Björn Borg

Pete Sampras