Isaac Kiese Thelin

Landslagsspelaren kan bli kvar i Belgien

”Fått positiva vibbar från klubben”

avPetra Thorén

BRYSSEL. Klubbytet till Anderlecht har blivit ett lyft och nu har Isaac Kiese Thelin fått positiva signaler om framtiden.

Men på kortare sikt ligger fokus på Manchester United i Europa League.

En skada på skyttekungen Lukasz Teodorczyk öppnar för spel från start för den svenska anfallaren torsdag kväll.

– Jag känner mig i form, säger Isaac Kiese Thelin.

Foto: Petra Thorén
Isaac Kiese Thelin trivs i belgiska Anderlecht. Flytten har blivit ett lyft och på torsdag kväll väntar Manchester United och gamla landslagskollegan Zlatan Ibrahimovic.

Dagen före stormötet i Europa League pågår verksamheten som normalt på Anderlechts träningsanläggning.

Två män reparerar grinden, receptionisten packar ner travar med brev i en postsäck.

Men allt är inte vardag.
Isaac Kiese Thelin kommer ut och slår sig ner med Sportbladet. För honom och lagkamraterna väntar Manchester United i kvartsfinal i Europa League. Anderlecht har vunnit fem av sina sex senaste hemmamatcher i Europa League, men motståndet från England blir en större utmaning än de stött på tidigare.

– De har spelare med så bra kvalité att det kommer bli en svår match, även om de inte gått fullt i ligan. Vi är starka hemma, vi vann över Zenit - som också var med i snacket om att gå till final – och det visar att vi är ett bra lag. Men vi behöver alla göra en hundraprocentig insats, säger anfallaren.

Har tränarens förtroende

Han har spelat åtta matcher för Anderlecht sedan flytten från Bordeaux i vintras.

Konkurrensen om den enda anfallspositionen är hård, skyttekungen Lukasz Teodorczyk startar normalt men nu är han axelskadad vilket öppnar för Isaac Kiese Thelin.

– Kan inte "Teo" spela, så är det klart att Isaac startar. Jag är mycket nöjd över att han är här i klubben, det är bra spelare, säger tränaren René Wailer till Sportbladet.

Tränarens förtroende är viktigt för den 24-årige anfallaren.

– Tränaren är väldigt bra för mig. Han är rak och ärlig, han är nöjd med mig och säger att situationen är speciell eftersom han (Teodorczyk) leder skytteligan. Han kan ge mig 25 minuter ibland. Men även om jag sitter på bänken är det positivt.

Bänken här är skönare än den i Bordeaux?

– (skratt) det är färre spelare att konkurrera med..

Samma känsla som i Malmö

Lånet sträcker sig säsongen ut, men Anderlecht har option och det kan bli en fortsättning i Belgien för Isaac Kiese Thelin.

– Det har varit positiva vibbar, så vi får se. Den 15 maj måste de (Anderlecht) ha bestämt sig. Just nu känns det positivt, men man vet aldrig innan allt är påskrivet. Vi får se.

Har det varit konkreta diskussioner?

– Nej, inte ännu. Lite löst snack. Blir jag kvar så blir jag glad, går jag någon annanstans får man ta det då. Det upp till Anderlecht, säger han.

Han känner att miljön är rätt.
– En helt fantastisk klubb, man har alla möjligheter att utvecklas här. Vi har ett fint gym, ett bra fysioteam som lägger ner tid och du kan alltid köra extra. Klubben är störst i Belgien. När jag kom hit kände jag lite Malmö-vibbar, lite den attityden. Supportrarna vill att vi ska vinna. Jag gillar den miljön, det trivdes jag bra med i Malmö. Nu har det gått tre år sedan de vann ligan och det får man höra.

Ni spelar med en ensam anfallare, men hur ser spelet ut när det fungerar som bäst?

– Då har vi en fotboll som är väldigt pressinriktad. Tränaren har varit i Tyskland, den börjar högt redan från anfallaren och det ska inte vara en alibipress utan hela vägen in i kaklet. Sen ett mixat anfallsspel med både korta och långa bollar, säger han.
En av Manchester Uniteds spelare är Zlatan Ibrahimovic, hur skulle du beskriva er relation?

– Det är en bra relation. När jag var ny i landslaget välkomnade han mig in i laget. Han gav mig tips och råd på och utanför planen. Den känns bra, det känns som att han ville mig väl, säger Isaac Kiese Thelin.

Zlatan Ibrahimovic har slutat i svenska landslaget, men Isaac Kiese Thelin tillhör nybygget. Han har ofta kallats in i efterhand, men trots det fått speltid. Mål senast mot Vitryssland.

– Är jag med är jag glad, när jag inte är med är jag tyst och jobbar hårt. Jag är inte den som sitter och pratar om att jag ska vara med, det tycker jag blir lite jobbigt. Alla vill vara med i landslaget. Det visar lite min mentala styrka. Jag kör på stenhårt och när chansen kommer tar jag den. Självklart hoppas man att vara med varje gång, säger han och påpekar lite försynt:

– Det ska bli intressant nästa gång...

En övertygade insats i kväll stärker förstås chanserna.

ARTIKELN HANDLAR OM