Hansdotter fyra i slalompremiären

LEVI. Frida Hansdotter låg trea inför andra åket.

Men svenskan missade pallen och slutade på en fjärdeplats – hela 2,17 sekunder efter Petra Vlhova.

– Jag kan inte förvänta mig så mycket när jag inte sätter min egen åkning, säger Hansdotter. 

Frida Hansdotter, 31, hade en tung start på säsongen i fjol. Efter att ha gjort en supersäsong med cupseger och sju pallplatser körde slalomstjärnan bland annat ur i Levi och var på pallen först i början av januari igen. 

– Förra året var ett av de jobbigare i karriären. Jag hade lite panik senast jag var här. Det var tufft, sa Hansdotter till Sportbladet inför världscuppremiären i slalom i finländska Levi på lördagen.

Hansdotter inledde bra och åkte i mål som trea efter första åket, men kände att hon hade mer att ge.

”Kan hon kan vi andra”

Hansdotter tappade dock en placering andra – och slutade hela 2,17 sekunder bakom segrande slovakiskan Petra Vlhova och med 2,07 upp till tvåan Mikaela Shiffrin.

– Jag är ändå okej nöjd med tanke på hur jag startade förra säsongen. Jag är ändå med, sedan vill jag vara där uppe och fajtas lite högre. Men ändå okej, säger Hansdotter 

Vad säger du om avståndet upp till de två första?

– Det är ändå kul att Petra utmanar. Kan hon kan vi andra också. Jag kan väl känna att jag inte är så nöjd med tanke på att jag inte levererar det jag kan. Jag har åkt så mycket bättre på träning och jag håller i skidorna i stället för att lita på det och låta det gå och då går tiden fort. 

Känner du att du kan ta in de två sekunderna?

– I dag har jag ju inte det, men absolut. Alla tävlingar i vinter kommer absolut inte se ut så här.

”Måste köra 120 procent”

Shiffrin, som har vunnit 16 av de 21 senaste slalomtävlingarna hon ställt upp i, var besviken efter andraplatsen.

– Hon (Vlhova) har hittat en väldigt bra teknik med sin slalom och vi visste alltid att hon har bra teknik, men hon har också hittat farten och kraften. Det är väldigt coolt att se, men det är också lite tufft för mig. Hon är mer disciplinerad i sin skidåkning än jag är just nu. Det gör mig tuffare mot mig själv, ibland är det lite såhär ”Aah, det där är jag!”, säger hon.

Vlhova vann även världscupavslutningen i Aspen förra säsongen och tog alltså andra raka segern över Shiffrin.
– Jag ville bara köra full gas. Jag vet att Mikaela är snabb och stark. Om man vill slå henne måste man köra 120 procent, säger hon.

Anna Swenn-Larsson, som hade en tung säsong i fjol, slutade på en stark sjundeplats. Emelie Wikström blev 14:e och Estelle Alphand 25:a.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.