Bergström: Den lever för att du valde att gå

SPORTBLADET

Grattis Edsbyn för hälsingederbyt och Hammarby för Stockholmsderbyt. Grattis Sandviken till serieledningen och Tellus till publikrekordet.

Men mest av allt grattis till dig som stod på läktaren.

Svensk idrott har ingen annan dag som denna.

Den lever vidare för att du valde att gå.

Tänk om IF Göta och Slottsbrons IF kunde förstå vad de ställde till med på 30-talet. Lokalrivalerna ville komma förberedda till seriepremiären runt nyår och styrde upp en träningsmatch på annandagen. De ena kallades Rödtomtarna och de andra Blåtomtarna, så kampen kom att heta Tomtedansen.

Nog ansågs det märkligt att spela bandy så nära jul. Svenska kyrkan ska ha misstyckt, men de helgfirande värmlänningarna lämnade granar och skinkrester bakom sig för att tåga mot Tingvalla IP. Nästa vinter upprepades matchen, då kom ännu fler.

80 år senare är inget datum hårdare knutet till en svensk sport än 26 december. Vår fotboll har ingen välkänd födelsedag. Inte vår handboll, ridsport, skidåkning eller innebandy heller. Annandagsbandyn är vår nyårsbackhoppning i Garmisch Partenkirchen, vår fotboll på Boxing Day. 

Historien är närvarande när klockan närmar sig tre och jag köar till Zinken i södra Stockholm. Vi är en lång orm av huttrande dunjackor, vi är tjejer och killar, våra munnar puffar rök i kylan. De yngsta suger på nappar, de äldsta är så knarriga att de måste ha levt på tomtedanstiden.

När vi trängs i lukten av korv och kaffe är det som att tiden löses upp. Ska vi på imax-bio eller logdans? Kostar entrén en hundring eller en tjugofemöring?

Vad är det för slynglar?

Dagens hemmalag passar in i bilden. För visst saknar elitserien sina rödtomtar och blåtomtar, men de har ersatts av en märklig förening vars reservlag kallar sig Blue Psychos. De heter IK Tellus och serverades en plats i serien då en konkurrent förlorade elitlicensen och kastades ur. 

Föreningen grundades på 20-talet och stoltserar på hemsidan med att en kvinna som hette Solveig Lindstedt vann SM-guld i diskus 1936. Trots anorna framstår bandylaget i mångt och mycket som en grupp spolingar. I matchprogrammet presenterar de sig med smeknamn som Däcket, Låret och Strippen. På hemsidan heter en oläslig nyhetstext ”tokig text om tamburiner”. De stavar fel till sin hemvist Midsommarkransen och tränaren Peter Rönnqvist säger att hans motto är ”det kan inte mer än gå åt helvete”.

Vad är det för slynglar som nått toppen?

Tellus kompisgäng förväntades inte ta en enda poäng i elitserien men kommer till derbyt mot Hammarby med fem. En från Stockholmslagens första möte som slutade 2–2. De har formellt hemmaplan men 6000 av 6170 åskådare här hejar på Bajen. Och hemmalaget har kommit hit för att försvara sig till ännu en pinne.

Blinkar som en fyr

På resultattavlan forsar målen in, den blinkar som en fyr, men allt sker annorstädes. Vänersborg glider ifrån Gripen, Västerås golvar Tillberga, Villa sätter fem mål på en halvlek mot Kalix. På isen täpper Tellus fenomenale målvakt Kimmo Kyllönen till bakom sin samlade backlinje. Mittfältaren Martin Krigh (med tätt helskägg och mottot ”är huvudet dumt får kroppen lida”) delar ut blåmärken som en elak tomte på skridskor.

Det håller nästan.

Hammarby är vassare och spelskickligare, de sjungs vackert fram av gamla och unga strupar, men med en halvtimme kvar har ett helskägg och en finsk veteran sett till att det bara står 1–1.

Då sätter Jesper Jonsson 1–2 på hörna. Då passar Adam Gilljam fram samme Jonsson till 1–3 och allt är avgjort.

Sjudubblade publikrekordet

När slutsignalerna ljuder över svenska arenor slingrar nya människoormar mot grindarna för att skingras, så som de gjort sedan 30-talet. De har förlängt en åtta decennier lång tradition genom att bylsa på sig och heja fram sitt lag. Bollnäs har tappat sin serieledning efter förlusten mot Edsbyn i hälsingederbyt. Sirius har tagit viktiga poäng i mitten. Vänersborg, Villa, Sandviken och Västerås har förvaltat favorittrycket och Hammarby har kravlat över slutspelsstrecket.

Ett hundratal hemmafans stannar för att applådera sina bedårande blåklädda älsklingspsykon när de glider av Zinkens is. Tellus har förlorat men kan glädja sig åt att ha spelat historiens första annandagsderby i elitserien mellan två Stockholmslag. Deras förra publikrekord på 825 personer har sjudubblats och mer än en halv miljon kronor har trillat in i publikintäkter. 

ARTIKELN HANDLAR OM