Sportbladet

Listan där Ronaldo petas från toppen

avLars Nylin

Lars Nylin rankar Uniteds
tio bästa genom tiderna

Foto: Getty Images, AP
Uniteds bästa Ryan Giggs, Cristiano Ronaldo och George Best tillhör enligt Lars Nylin tre av de tio bästa spelarna i Uniteds historia.

Han blev utsedd till världens bästa fotbollsspelare år 2008.

Men på Sportchansens lista över Manchester Uniteds främsta genom tiderna, får Cristiano Ronaldo nöja sig med en sjätteplats.

1. George Best

År: 1963–74.

Matcher/mål: 470/179.

Han kom från Belfast men spelade som om han kom från Bahia i Brasilien. George Best var en teknisk virtous av ett slag som innan honom bara kommit från Sydamerika. Best blev vald till Europas bäste spelare när han 1968 ledde United till klubbens internationella genombrott med segern i Europacupen. Pelé är bara en som har kallat honom för världens bäste spelare. När just Christiano Ronaldo i sin tur beskrevs som "den nye George Best" gillade Best för en gångs skull själv beskrivningen. "Det ser jag som en komplimang" sa Best året innan han dog.

2. Sir Bobby Charlton

År: 1954–73.

Matcher/mål: 758/249.

Det var Bobby Charlton som med två mål avgjorde den final i Europacupen – mot Benfica – som 1968 en gång för alla etablerade United som en superklubb. Det var en passande karriärjuvel för en spelare som mer än någon annan är symbolen för klubben. Charlton var med redan när de röda först haussades, under åren runt den fatala flygkatastrofen i München 1958. I en lång karriär representerade han sedan United vid såväl VM-guldet 1966 som vid Englands senaste nära-guld-upplevelse, vid VM 1970. Hans rekord i antal matcher slogs häromåret av Ryan Giggs. Men Sir Bobby har kvar rekorden i antal mål totalt (249) och för landslaget (49).

3. Eric Cantona

År: 1992–97.

Matcher/mål: 185/82.

2001 valdes Eric Cantona av Unitedfansen till århundradets spelare i klubben. Legendstatusen har möjligen falnat en gnutta under säsongerna som gått, men inte mycket. Galenpannan Cantona personifierar starkast av alla medverkande spelare Manchester Uniteds moderna segertåg. Utan hans bidrag hade Alex Ferguson knappast blivit Sir. Under fransmannens tid i klubben tog man fyra ligatitlar inklusive två "The Double". Därefter var det bara att förvalta arvet för David Beckham och gänget.

4. Ryan Giggs

År: 1990–

Matcher/mål: 781/146.

Som född Walesare fick han aldrig spela någon internationell turnering. Men under sin mäktiga karriär på Old Trafford har Giggs på klubbfronten kompenserat sig med råge. En av världsfotbollens skickligaste vänsteryttrar har tagit tio ligaguld och har vunnit Champions League två gånger. Kanske allra mest säreget: mannen tycks inte tröttna.

5. Denis Law

År: 1962–73.

Matcher/mål: 402/237.

Skotten som spelade ihop med Best och Charlton är fortfarande målspottaren nummer ett på Old Trafford. Det var Laws 46 mål från säsongen 193/64 som Ronaldo jagade in i det sista när han förra säsongen nådde 42 mål. 1964 fick Law Guldbollen för sin prestation. I sin allra sista match i karriären, då som spelare i rivalen Manchester City, klackade Law 1974 in ett segermål som skickade United ur ligan. Det visade sig senare att inte ens oavgjort hade räddat hans favoritklubb, men det visste inte Law då. Så han jublade inte, lämnade deppig planen, för att sedan aldrig återvända. Så blir man en legend på Old Trafford.

6. Cristiano Ronaldo

År: 2003–

Matcher/mål: 179/74.

Ronaldos 2007/08 var troligen den enstaka mest imponerande karriären i Uniteds klubbhistoria. Mycket riktigt fick han Guldbollen som Europas bäste spelare och valdes senare till "FIFA Player of the Year". Några sådana till säsonger och han kommer snart att toppa denna lista. Men blir det så? Knappast. Varför Ronaldo i framtiden kommer att ses som en av de där gästspelarna som imponerande mäktigt men som hade hjärtat på annat håll än Old Trafford.

7. Peter Schmeichel

År: 1991–99.

Matcher/mål: 292/1.

Han kom nästa gratis, för i sammanhanget fjuttiga fem miljoner, från danska Bröndby; men blev en hörnsten då Alex Ferguson förvandlade vingliga United till en stabil, ständig mottagare av blanka pokaler. Två gånger (1992, 1993) vald till världens bästa målvakt, Men ändå på något vis lite underskattad. Märkligt.

8. Roy Keane

År: 1993–2005.

Matcher/mål: 481/51.

En psykolog skulle ha kunnat ställa åtskilliga diagnoser på hårdingen från Irland. Vi nöjer oss med ett heltäckande ord. Dedikerad. Den märkligaste illustrationen av detta kom i semfinalen av Champions League 1999. Han hade dragit på sig ett gult kort och visste att han inte skulle få spela en eventuell final. Ändå drev han i princip ensam på sitt lag när de låg under med 0–2 mot Juventus, för att sedan vinna med 3–2. Utan detta hade fotbollshistorien varit utan den klassiska finalen som följde.

9, Bryan Robson

År: 1981–94.

Matcher/mål: 345/74.

Världens långsammaste playmaker tog som kapten United genom mixade framgångar och vågdalar på 1980-talet. Men trots att det hela tiden fanns de som ifrågasatte honom motbevisade han ständigt genom att helt enkelt vara ligans mest kreative spelare. Robson fanns med till han fyllde 36. Då blev killar som Cantona och Keane för svåra att konkurrera mot. Sir Alex Ferguson tvingades peta honom. Ferguson har sagt att detta är det hittills svåraste beslutet under hans karriär.

10. David Beckham

År: 1993–2003.

Matcher/mål: 265/62.

Någonstans är det svårt att komma ihåg att "Becks" också var – och stundtals är – en lysande fotbollsspelare. Bortom fotoblixtarna, flärden och pr-projekten har Beckham i perioder varit en av av fotbollens skickligaste kantbreddare, och det är inte bara Roberto Carlos som hyllat hans frisparkar som de bästa alla kategorier.

Bubblare: Duncan Edwards, Dennis Viollet, Paul Scholes, Ruud van Nistelrooy.