”Varken Jeng eller Fritz med till finalen”

SPORTBLADET

Sportbladet.se på plats på friidrottsarenan

PEKING. Usain Bolt knäckte Michael Johnsons fanastiska världsrekord på 200 meter.

Den nya världsrekordtiden lyder 19,30.

I skymundan missade både Alhaji Jeng och Jesper Fritz att ta sig till final i stavhopp.

Sportbladet.se:s OS-reporter Emil Karlsson fanns på plats på Nationalstadion och direktrapporterade.

Foto: Emil Karlsson på plats på Nationalstadion i Peking.

Stavkvalet fortsätter – utan Jeng och Fritz. Jag kutar ner till mixade zonen och jagar snack. Återkommer med en artikel på annan plats på sajten. Tack för att ni följde min direktrapport.

/Emil

Där försvann Jeng definitivt. Denys Jurchenko, Ukraina, klarade 5,65 och petade bort Jeng från finalen. Varken Jeng eller Fritz med till finalen i herrarnas stavhopp, med andra ord.

Jeng sitter med huvudet gömt i händerna. Samtidigt är Walker snuskigt nära att klara 5,65 i andra försöket.

NEEEJ! Jeng river ut sig med tre rivningar på 5,65. Just nu ligger han på delad tolfteplats. Klarar en till hoppare är han definitivt borta.

Nio hoppare har klarat 5,65. Jeng är inte av en dem – än.

Hittills har fem hoppare klarat 5,65. Tolv går vidare. Jeng ligger på delad sjätteplats. Det här blir en rysare.

Aj aj aj. Jeng hade tydligen bommat ett hopp under tiden jag var nere i mixade zonen. Nu gjorde han sitt andra hopp på 5,65 – och rev igen. Svensken rev ganska klart, med bröstet. Nu har Jeng bara ett hopp kvar. Om inte de andra hoppar skitdåligt så är han ute vid nästa rivning.

Alhaji Jeng joggar runt och försöker att inte bli stel. Måste vara tungt när det är så himla många hoppare med i kvalet. Det här kan ta tid...

Konstig stämning nu. Läktarna är i stort sett tomma och jag sitter här och känner mig som Bosse Hansson i det här klippet...

Gick nyss ner till mixade zonen. Gaaaalet mycket folk. Och det lär dröja typ ett år innan Bolt kommer dit. Så nu kör vi fokus på stavkvalet och så norpar jag citat från nyhetsbyråerna sedan. Jag kan meddela att Jesper Fritz är borta. Svensken rev ut sig med tre misslyckade hopp på 5,55. Jeng klarade 5,55 i första försöket och lever i allra högsta grad.

Jag lämnar nu min plats för en stund och springer ner för att jaga citat från Bolt. Ledsen Fritz och Jeng, men Bolt känns hetare i kväll...

Antar att det tar lite tid innan Bolt kommer till mixade zonen så under tiden rapporterar jag att Melanie Walker, Jamaica, vann guld på 400 m häck, på nytt olympiskt rekord, 15,64. Inte lika många fotografer kring henne...

Okej, mitt i allt firande gör jag som Bosse Hansson och berättar om de andra i loppet. Churandy Martina tog silver på 19,82 och Shawn Crawford tog brons på 19,98.

Bolt fyller 22 år i morgon och i högtalarna låter ”Happy birthday to you”.

Vid resultatskylten – där det står 19,30 WR – står typ hundra fotografer och väntar. Bolt går dit. Det smattrar rätt bra från fotoblixtarna, om jag säger så...

Hahaha, Bolt tar av sig skorna i guld (jag tippar på att dom är hyfsat mycket värda nu) och börjar dansa. Stort jubel bland publiken. Bolt går fram till kameran och mimar ”I am the one” (ser det ut som). Vilken lirare. Jag har en ny idol!

Herregud, vilket lopp! Karln springer snabbare än någon annan någonsin har gjort. Han slår Michael Johnsons rekord med två hundradelar. Han lägger sig ned på rygg. Han knäpper händerna. Han tittar mot himlen. Han virar in sig i den jamaicanska flaggan. Usain Bolt – vilken kung!

Nä, men dra åt helvete! Bolt slår nytt världsrekord! 19,30!!!

Bolt spexar som vanligt när löparna presenteras. Nu smäller det snart!

Jag kan väl säga redan nu att om Bolt gör något extraordinärt så lämnar jag stavkvalet ett tag. Då kutar jag ner och jagar citat från världens snabbaste man. Bara så att ni vet. Men jag återkommer om det.

Det börjar att dra ihop sig för finalen för herrarnas 200 m, som startar kl 16.20 svensk tid. Jamaicanen Usain Bolt zoomades in nyss och såg sådär skönt avslappnad ut som bara han kan. Fan vet om inte Michael Johnsons ”oslagbara” världsrekord på 19,32 från 1996 ryker i kväll... Samtidigt som jag spekulerar i det klarar Alhaji Jeng i sitt första försök på 5,55 m i herrarnas stavhoppskval.

Damernas semifinaler på 200 m är avklarade. Veronica Campbell-Brown, Jamaica, vann första semin på 22,19. Allyson Felix, USA, vann den andra semin på 22,33.

Följande är nu klara för final: Veronica Campbell-Brown, Jamaica, Kerron Stewart, Jamaica, Muna Lee, USA, Debbie Ferguson-McKenzie, Bahamas, Allyson Felix, USA, Marshavet Hooker, USA, Sherone Simpson, Jamaica, Cydonie Mothersill, Cayman-öarna.

PeO (den där jobbiga chefen) ringer och klagar över att det blir tungt att läsa när jag bara gör en #. Han vill ha en i stället. Jaja, han får väl som han vill då. Eftersom jag har suttit och bråkat med redigeringsprogrammet har jag missat lite av det som hänt på banan. Men jag har inte sett till Jeng än. Han avvaktar väl tills det blir högre höjder, tippar jag.

# Även andra semifinalen på 110 m häck är avgjord. David Oliver, USA, vann på 13,31. Här är de som får springa finalen: Dayron Robles, Kuba, David Payne, USA, Ladji Doucoure, Frankrike, Rickard Phillips, Jamaica, David Oliver, USA, Artur Noga, Polen, Jackson Quinonez, Spanien, Maurice Wignall, Jamaica.

# Mitt redigeringsprogram Escenic bestämde sig för att lägga ner nyss (det brukar göra det) om ni undrar varför det har varit dåligt med uppdateringar senaste kvarten.

Ni har inte missat så mycket.

Första semin på 110 m häck avgjordes nyss. Kubanen Robles joggade i mål på 13,12. Fyran Phillips, som tog sista platsen till final, sprang på tiden 13,43.

Robert Kronbergs personbästa 13,35 hade alltså räckt till final. Men det satte han för sju år sedan.

I år har han bara klarat 13,53. Det är därför han inte springer i OS.

# I morgon klockan 15.20 springer Johan Wissman OS-final på 400 meter. TT:s sportchef Jakob Sillén, är alltid på mig så förbannat för att vi är dåliga på att ge dem cred, så nu tar jag igen lite och berättar att följande information kommer från TT.

Här är finalfältet:

Bana 2: Renny Quow, Trinidad och Tobago, årsbästa 44,82/personbästa 44,82.

Bana 3: Johan Wissman, Sverige, 44,64/44,56.

Bana 4: LaShawn Merritt, USA, 44,00/43,96.

Bana 5: Chris Brown, Bahamas, 44,40/44,40.

Bana 6: Leslie Djhone, Frankrike, 44,79/44,46.

Bana 7: Jeremy Wariner, USA, 43,86/43,45.

Bana 8: Martyn Rooney, Storbritannien, 44,60/44,60.

Bana 9: David Neville, USA, 44,61/44,61.

# Fritz klarar 5,45 i första försöket. Han ser betydligt mer avslappnad ut nu.

# Det är för övrigt fullsatt här i kväll – som vanligt. Temperaturen ligger på behagliga 25-30 grader och jag klagar inte över att jag får sitta här och skriva. Nu rök japanen Kim. Jag säger som jag sa när jag bevakade höjdhoppskvalet: Ut med soporna så att de andra kan börja tävla.

# Tack och hej för Chiaraviglio. Men han kom i alla fall upp i luften den här gången.

# Chiaraviglio gör ett nytt fiaskohopp. Eller... Han hoppar inte alls. Han inser att han återigen kommit helt åt heskotta fel till ribban, släpper staven och gör en kullerbytta.

# Jesper Fritz klarar 5,30 i andra försöket. Ganska högt över. Han är nog lite småförbannad för slarvrivningen i första.

# Stadion lyfter sig när kinesen Feiliang Liu klarar 5,30 i första försöket.

# Dra på trissor. Jurij Rovan, han som jag hånade nyss, tar 5,30 i hoppet han sparade. Starkt!

# Aj aj aj. Argentinaren German Chiaraviglio kommer helt fel i ansatsen och sätter i staven helt fel. Den studsar tillbaka som en katapult. Han har sjukt stor tur och klarar sig oskadd, förutom lite ont i handen.

# Om jag inte nämnt det är kvalgränsen till finalen i stavhopp 5,75 m.

# Svensken Jesper Fritz, som stod över 5,15, går in på 5,30. Han är högt över i första försöket – men river ändå efter att ha kommit helt fel till ribban.

# Stavhopparen Iliyan Efremov, Bulgarien, river ut sig på ingångshöjden 5,15 och spontant känner jag ”va fan gör han här?”. Jurij Rovan, Slovenien, är taktisk. Efter att ha rivit två hopp på 5,15 sparar han ett hopp till senare.

Stalltips: Rovan är rökt.

# Jaha, dags för herrarnas stavhopp. 40 hoppare fördelat på två hoppgrupper. Tolv går till final. Sverige har två deltagare med, Alhaji Jeng och Jesper Fritz. Den förstnämnde är väl den som kan ha chans på final och det vore väl kul.

# Heat 1 i 5 000 m för herrar avgjordes nyss. Jag sket i vinnarna och koncentrerade mig mer på Soe Min Thu från Burma.

Killen slutade sist – två minuter och 19 sekunder efter ettan Matthe Tegenkamp, USA. Och en minut och 20 sekunder efter den som kom näst sist, Takayuki Matsumiya, Japan.

Skönt.

Nu kan jag fortsätta käka chips här på läktaren...

# Mer damslägga: Nyss kastade kinesiskan Wenxiu Zhang inför våldsamt jubel. Jag tippar att trycket blev för stort på henne för hon avbröt sitt kastförsök. Sedan fick hon till slut iväg släggan, men lyckades inte komma längre än de 74,32 m hon hade sedan tidigare.

Zhang knep bronset. Yipsi Moreno från Kuba tog silver. Och guldmedaljör blev vitryskan Aksana Miankova med ett kast på 76,34 meter.

Vår vän Claretti slutade sjua. Det håller tydligen inte att vara pimpinett i en kastring.

# Damernas slägga är i full gång och nyss kastade italienskan Clarissa Claretti. Hon ser inte ut som en typisk släggkasterska.

Väldigt sminkad för att stå i en kastring.

– Pimpinett, som Anrell uttryckte det.

Hon trampade över i alla fall, om ni undrade.

# Jag har gått på tomgång i dag. Känt att bensinen är slut efter alldeles för många OS-dagar.

Men nu kom jag till Nationalstadion och bara kände att ”fan, nu kör vi!”.

Chef PeO har alltså gett mig fria händer att skriva om vad jag vill som händer på friidrottsarenan i kväll.

Häng med!

/Emil

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS