Fredrik fixar stjärnfesten där pressen är hård på spelarna

SPORTBLADET

”De stod där och grinade”

Årets SAS Masters har ett stjärnspäckat startfält. Arrangörerna räknar med minst 100 000 åskådare.

– Det är överlägset största evenemanget inom golfen i Sverige i år, säger Fredrik Nilsmark, vd för SAS Masters.

Foto: Fredrik Nilsmark är vd för SAS Masters, tidigare Scandinavian Masters. Robert Karlsson (överst) och Daniel Chopra (nederst) är två av de absoluta stjärnnamnen i startfältet.

Folkfesten i Stockholm som lockar 100 000 åskådare

”Det är överlägset största evenemanget”

150 proffs och sex amatörer går ut i trebollar med start klockan 7.30 torsdag morgon. Ett startfält med svenska stjärnor som Robert Karlsson och Daniel Chopra.

– Det är egentligen bara Henrik Stenson som saknas. Bland annat är 67 Europatoursegrare med. Vi har det överlägset bästa startfältet i en golftävling på svensk mark i år, säger Fredrik Nilsmark.

Hur många åskådare får ni?

– Vi hade 121 500 personer i fjol och hoppas på något liknande men det är svårt att säga eftersom det inte fungerar med förköp i golf, folk vet att det alltid finns biljetter.. Får vi över 100 000 är vi nöjda och det räknar vi med att klara.

Ett stort evenemang.

Som kräver stora arbetsinsatser.

Tio personer, med vd Nilsmark i spetsen, jobbar heltid med SAS Masters året runt. Men just nu är de betydligt fler i staben.

– Det är väl 950 som jobbar med det den här veckan.

Hur ofta får stockholmarna, och andra tillresta, uppleva en sådan golffest?

– Nu har vi ju varit här två år på raken men nästa år spelas SAS Masters på Barsebäck, så det är bäst att de kommer och tittar i år…

Vad är den stora grejen med årets SAS Masters för publiken?

– Vi lever mycket på 18:e hålet där läktaren har byggts ut så att den är väldigt mycket större och kan ta 7 000 åskådare nu. Det är en unik byggnation där man kan gambla, dricka öl och ha det väldigt bra. Vi har en atmosfär som påminner mer om VM i fotboll än om golf, det finns knappt någon motsvarighet.

Så det kan bli skakigt för en del spelare när de kommer till sista hålet?

– Ja, det blir det ju. Redan förra året stod spelare där och grinade.