OS-svenskar kritiserar Kina i öppet brev

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-07

Förbundskaptenen: Vi har inte satt upp några restriktioner

Alla signaturer på det öppna brevet.

Tre svenskar – Emma Green, Alhaji Jeng och Johan Wissman – finns bland de omkring 40 OS-idrottarna som i ett öppet brev uppmanar Kina att lösa Tibetfrågan på ett fredligt sätt och stärka de mänskliga rättigheterna i landet.

Brevet, som riktas till Kinas president Hu Jintao, har skrivits under av totalt 124 idrottare. Emma Green, Alhaji Jeng och Johan Wissman har bland andra sällskap av OS-aktuella 400-meterslöparen LaShawn Merritt och häcklöperskan Lolo Jones, men även av exempelvis tyske skidskytten Michael Greis och tidigare simstjärnan Michael Gross.

Idrottarna ber bland annat presidenten att ”möjliggöra en fredlig lösning av Tibetfrågan och andra konflikter i ert land med hänsyn till de mänskliga rättigheterna” samt att ”skydda yttrande-, religions- och åsiktsfriheten i ert land, inklusive Tibet”.

Riskerar inte straff

Brevet publiceras på organisationen Sports for peaces hemsida och har tagits fram i samarbete med de tyska avdelningarna av Amnesty och Internationella kampanjen för Tibet.

Friidrottslandslagets förbundskapten Thomas Engdahl anser inte att det är något kontroversiellt med att tre svenska friidrottare tydligt tar avstånd från den kinesiska regimen.

– Vi har inte satt upp några sådana restriktioner inför OS, säger han till TT.

Även om den olympiska perioden inleddes den 27 juli tror inte Engdahl att de som skrivit under brevet kan straffas på något sätt av den olympiska rörelsen.

Under OS finns förbud mot politisk propaganda men Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, säger till TT att reglerna är tydliga och att de tre svenska friidrottarna inte riskerar uteslutning.

– Som reglerna är skrivna så måste något ske inne i en OS-arena, till exempel genom att idrottarna har en tröja, banderoll eller en knapp med ett budskap på.

– Däremot får Emma Green eller vilken annan idrottare som helst uttrycka sin åsikt i den mixade zonen, det finns ingen regel som hindrar.

Tre är strukna

Listan innehöll till en början 127 namn men tre har valt att stryka sig, höjdhoppsstjärnan Blanka Vlasic samt finska spjutkastarna Tero Pitkämäki och Teemu Wirkkala, uppger Dagens Nyheter nätupplaga.

– Uppenbarligen har jag skrivit mitt namn på listan eftersom det finns där trots allt. Men i så fall visste jag i alla fall inte vad det var för något jag skrev under på, säger den Pitkämäki till YLE.

Den finske OS-kaptenen Kari Niemi-Nikkola är kritisk, han gissar att idrottarna fått ett papper framstoppat under Golden league-galan i Berlin och inte vetat vad de skrivit på.

TT

Följ ämnen i artikeln