Rustat för OS

SPORTBLADET

Rekordbevakning ska skydda spelen

Foto: Raka led Kinesisk militärpolis svär att skydda de olympiska spelen framför Fågelboet. Bevakningen i Peking tillhör de strängaste genom tiderna – allt för att stoppa demonstrationer och attacker från terrorister.

FUKUOKA. Ingenting får störa OS-festen.

Peking rustar för att slå ner både protester och terrorattacker – med extrema insatser.

– Nu skärper vi säkerheten ytterligare, säger en talesman från regeringen.

De olympiska spelen i Peking blir ett av tidernas mest välbevakade. Bilar genomsöks redan på alla infartsleder till Peking och resenärer i tunnelbanan får sina väskor genomsökta precis som på en flygplats.

Redan nu finns 100 000 antiterroristpoliser på plats. De har hjälp av 200 000 säkerhetsvakter och 50 000 frivilliga som ska övervaka gatorna i huvudstaden.

Missiler står klara

I sommar har det även

blivit offentligt att närmare 500 specialtränade elitpoliser i hemlighet drillats för att klara bomb- och gisslansituationer – och attacker mot misstänkta terrorister.

Dessutom rustar säkerhetsstyrkorna med militära specialvapen.

Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua har arrangörerna även ett nära samarbete med den kinesiska militärmakten. Den kinesiska armén har satt 34 000 soldater i högsta beredskap och det finns startfärdiga stridsflyg och helikoptrar. På nyckelpositioner i Peking, bland annat tre hundra meter från OS-byn, finns avskjutningsramper för missiler utplacerade – eftersom terrorhot riktats mot flygtrafiken.

– Vi är beredda att slå till mot varje försök till attentat från terrorister, sa en högt uppsatt officer som

representerar försvarsmakten i OS-ledningen i går.

Medier rapporterar att

kinesiska myndigheter har satsat miljardbelopp på

säkerheten – som nu skärps ytterligare. Förra veckans uttalade hot från muslimska seperatister i västra Kina, en grupp med namnet ”Turkistan Islamic Party”, fick en regeringstalesman i Peking att lova ytterligare insatser.

”Hotet är verkligt”

Det finns även ett nära säkerhetssamarbete med OS-arrangörerna från Aten och Sydney, men även nära kon

takter med Interpol och FBI – och Internationella atomenergiorganet, IAEA, för noggrann koll på eventuella kärnvapenspår, enligt tyska nyhetsbyrån DPA. Dessutom finns kontakter med flera utländska säkerhetstjänster.

– Tyvärr är hotet om en terrorattack i högsta grad verklighet och en stor källa till oro, och så har alla värdnationer för olympiska spel haft det under senare år,

har Interpol-chefen Ronald Noble sagt.

Demonstranter oroliga

Myndigheter i flera kinesiska provinser har rapporterat om gripna terrorister – men kritiker och människorättsorgansiationer har kritiserat Kina för att de utnyttjar OS som en ursäkt

för att förfölja regimkritiker. Skulle det organiseras protester under OS väntas den specialtränade polisen sättas in för att tysta demonstranterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott