Pedersen slog till i Prag

Foto: AP
Grus i kubik Greg Hancock, Hans Andersen och Andreas Jonsson i Prag.
SPORTBLADET

Nicki Pedersen befäste sin ledning i VM-serien i speedway genom att vinna deltävlingen i Prag. Landsmannen Hans Andersen tog andraplatsen före Jason Crump, som nu är 17 poäng efter Pedersen totalt.

Foto: Reuters
Vinnaren Dansken Nicki Pedersen vann Tjeckiens GP i Prag.

Nicki Pedersen har varit jämnheten själv i årets VM-serie. Inför tävlingen i Prag hade han nått final i alla tävlingar men inte lyckats vinna någon final.

I Prag var han bäst när det som bäst behövdes. Pedersen vann grundtävlingen, tog stryk av Andersen i semifinalen men var sedan omutlig i finalen. Redan i utgången av första sväng var han först och utökade sedan ledningen resten av heatet.

– Jag ville verkligen vinna den här tävlingen, inte bara nå final. Prag är en av mina favoritbanor och hela teamet gjorde ett bra jobb, sade Pedersen.

Statistiskt sett är tävlingen i Prag viktig. Sedan Prag kom med på VM-programmet 1997 är det bara Tony Rickardsson (1999) och Jason Crump (2004) som lyckats vinna VM utan att ta en plats på prispallen i Prag. Seger i Tjeckien har senare under säsongen resulterat i VM-guld för Greg Hancock 1997, Tony Rickardsson 1998, Jason Crump 2004, Tony Rickardsson 2005 och Nicki Pedersen 2007.

Jonsson nådde semi

Andreas Jonsson nådde fram till semifinal för sjätte tävlingen i rad. Jonsson blandade och gav i grundtävlingen. I det heat han vann starten försvann han undan till överlägsen seger. När Jonsson inte kom iväg som han önskade hade han precis som alla andra problem att köra om. Det fanns bara ett riktigt bra spår på banan och starterna var väldigt avgörande.

Lottningen i semifinalen utföll lite märkligt. Jonsson fick ta den startbana som blev över och fick innerbana, lite av en extrachans. Men inte heller i semifinalen fick Jonsson till starten, de båda danskarna Hans Andersen och Nicki Pedersen var långt före över mål. Jonsson är kvar som sjua i VM-tabellen.

För Fredrik Lindgren går det fortsatt tungt i VM-serien. Lindgren plockade fyra poäng på sina fem framträdanden i Prag. Han fick varken till starterna eller åkningen. Någon hjälp av snabba motorer hade han inte heller.

– Jag körde som en sopa, sade Lindgren till SVT 24.

Lindgren tappade en placering i VM-tabellen och är nu nia, just utanför de åtta första som har en garanterad plats i nästa års VM-serie.

Nästa VM-deltävling avgörs i Målilla den 16 augusti, vilket innebär hemmabana för både Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren som representerar Dackarna.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway