Mejla

Mats Wennerholm

”Världens bästa arena”

Publicerad:
Uppdaterad:

Storslaget – inget slår Percys nya bygge

1 av 3 | Foto: Foto: MATS WENNERHOLM
Malmö Arena.

MALMÖ. Jag har varit i 24 av de 30 arenorna i NHL.

Från Edmonton i norr till Tampa i söder.

Jag har varit i den nya tidens europeiska skrytbyggen i Moskva, Prag, Helsingfors och Köln.

Men inget slår Percy Nilssons nya arena.

Det enda som fattas är ett riktigt hockeylag.

På en tom åker utanför Malmö har Percy Nilsson skapat sitt livsverk.

Det har kostat en miljard.

Men resultatet är en osvensk och mäktig koloss som reser sig mot den skånska himlen.

När jag svängde in mot Malmö Arena i Hyllie fick jag samma känsla som då jag första gången kom till Ottawas nybyggda ScotiaBank Place 1996 – som hette Corel Centre på den tiden. Den arenan låg också helt ensam på en åker med ett öde grannskap. Men i dag har det växt upp köpcenter, bostäder och hotell runt Daniel Alfredssons hemmaplan.

Precis som det ska göra i Hyllie.

Percy Nilsson har följt sitt arenabygge i Malmö med samma hökögon som Ingvar Kamprad bevakar sitt IKEA. Det sägs att han har haft koll på allt ned till minsta lilla skruv. När han visar mig runt i arenan verkar alla rykten stämma.

Han kan berätta i detalj om allting i hela arenan, från antalet gafflar, knivar och skedar (10 000 av varje) till hur han återvinner smältvattnet från den lössnö som ismaskinen samlar upp i periodpauserna.

Och det är inte bara själva isen och läktarna som imponerar.

Allt är storslaget.

”Bara det bästa”

Omklädningsrummen är gigantiska och Percy har verkligen skämt bort sina allsvenska rödhökar.

Jag har varit bakom kulisserna i Colorados omklädningsrum i Pepsi Center i Denver, Maple Leafs förstaklassutrymmen Air Canada Center i Toronto och Philadelphias utrymmen i Wachovia Center. Men inte ens de – några av NHL:s rikaste klubbar – kan konkurrera med Malmös nya utrymmen.

Percy upprepar ”jag har bara satsat på det bästa” hela tiden. Det spelar ingen roll vad han pekar på. Men han har rätt att vara stolt. Han har gjort vad ingen annan enskild svensk företagare gjort tidigare.

Jag har efterlyst fler Percy Nilsson i svensk idrott, framgångsrika företagare som brinner för sporten och plöjer ner sina pengar i idrotten.

Nu gör han det naturligtvis inte bara av ett stort idrottshjärta. Nej, Percy vore inte Percy om han inte trodde på konceptet och räknar med att tjäna pengar på sitt miljardbygge. Men fler borde tänka så.

Jag läste så sent som igår att IKEA gjort en rekordvinst på 30 miljarder kronor, men vad jag vet har Ingvar Kamprad aldrig varit särskilt intresserad av sponsring.

Det sägs att det hänger en och annan IKEA-skylt på någon division III-plan i mörkaste Småland, men någon större satsning på idrotten har aldrig kommit från möbeljätten. Och då skulle Kamprad skulle kunna lägga en miljard på ett arenabygge utan att blinka.

Han kan ju köpa både stolar och bord billigt.

Hoppas Percy får fler med sig

I den nordamerikanska proffsidrotten är de flesta lag ägda av rika privatpersoner med stora, egna företag i ryggen. Och hela den ryska proffsligan KHL bygger på stenrika oligarker som brinner för hockeyn.

Sverige har inte den traditionen, men jag hoppas att Percy Nilsson lyckas få lönsamhet i sina nya arena och drar med sig fler.

Just nu framstår Scandinavium i Göteborg som ett stort, fult plåtskjul bredvid Percys bygge.

Globen i Stockholm ska vi inte tala om. Det byggdes inte för publiken, utan för att de då ansvariga i Stockholms kommun var mer intresserade av skalet än innehållet.

Därför står Globen öde och tom som ett urblåst ägg idag.

Det ödet riskerar inte Malmö Arena.

Åkte direkt från Malmö till Karlstad i går.

Och Löfbergs Lila Arena såg plötsligt väldigt liten ut.

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN