Sportbladet

Nya svenska högerkanten

SPORTBLADET

INNSBRUCK. Han knäckte Otto Rehhagel.

Nu ska Lars Lagerbäck knäcka även Spaniens förbundskapten Luis Aragonés.

Ändringarna i startelvan som ska chocka Aragonés blir att Johan Elmander tar platsen till höger på mittfältet.

I backlinjen ersätts Niclas Alexandersson av Fredrik Stoor.

Den svenska taktiken handlar om att undvika den matchbild som uppstod vid lagens senaste möte i Madrid (0-3), där Sverige pressades längre och längre mot eget mål.

Därför väljer Lars Lagerbäck att förändra utgångspositionerna i försvarsläget. Anfallare, mittfältare och backlinje ska ligga högre än Sverige gjorde mot Grekland, allt för att inte bjuda Spanien på gratis mark.

”Inte identiska lag”

– Det är inte två identiska lag och det finns skäl att ändra utgångspositionerna. Det går knappast att ligga lägre än vi gjorde mot Grekland, skulle jag gissa går vi åt andra hållet i så fall, säger Lars Lagerbäck.

Vad är fördelarna med det?

– Att vi kan återerövra bollen i bättre lägen.

I den svenska taktiken mot Spanien får därför Anders Svensson en nyckelroll. Svensson visade mot Grekland att han vill hålla i taktpinnen och är i fin form. Tanken är att Anders snabbt ska kunna fördela bollen vidare när Sverige lyckas bryta.

– Ligger vi rätt och erövrar bollen har de en del brister bakåt. Dom försöker alltid återvinna bollen snabbt. Kan man spela sig ur den pressen finns det stora ytor att jobba på, säger Anders Svensson.

Lars Lagerbäck:

– När vi har bollen ska vi attackera för fullt, vi vill ju vinna matchen. Sedan måste vi vara kloka också. Jag tror inte att det kommer att se ut som i Madrid, med så stort bollinnehav för Spanien. Vi ska kunna spela vårt normala spel, det hoppas jag i alla fall.

Undvika pressas tillbaka

Som ledare på mittfältet handlar det för Anders Svensson att se till att Sverige inte låter sig tryckas tillbaka för långt.

– Det gäller att vi gör det lite surt för dem. Smäller på dem och ser på att de blir lite frustrerade, säger Anders Svensson.

Extra viktigt är att de svenska yttermittfältarna inte pressas tillbaka för mycket.

– Blir vi neddtryckta är det svårt att anfalla. Därför är det viktigt att vi håller upp laget, att det blir en kamp. Det gäller att chansa lite, säger lagkaptenen Fredrik Ljungberg.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet