Mejla

Malin Wahlberg

Världsstjärnorna pratar om en svensk – förstår ni vad som händer?

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Jerebko avgör i slutsekunden, sätter osannolika treor och gör blixtsnabba bakom-ryggen-pass.

Efter matcherna sitter världsstjärnor i en världssport och hyllar en svensk. 

Förstår ni vad som händer?

För det gör inte jag.

Det är ingen överdrift att säga att Jonas Jerebko har fått en drömstart i Golden State Warriors. När Utah Jazz inte ville ha svensken plockade NBA-mästarna in honom för minimilönen och än så länge har de inte behövt ångra sig en sekund. 

I andra matchen för sitt nya lag avgjorde Jerebko mot sitt gamla i sista sekunden. Det var ett osannolikt slut på matchen och starten på vad som mycket väl kan vara svensk idrottshistoria. 

Efteråt hyllades Jerebko av Kevin Durant, Stephen Curry, Klay Thompson och alla andra som fick chansen. 

Sedan dess har succén fortsatt.

Fick alla att snacka

I onsdagens match mot New Orleans Pelicans gjorde Jerebko tio poäng för andra matchen i rad. Men det var inte det enda han bidrog med.

31-åringen stod för en block, två returer, två steals och tre assist. En av dem fick alla att snacka om honom igen. 

– Jag blev lite överraskad. Jag trodde inte att han skulle se mig så snabbt, det var en jäkla passning, sa Kevin Durant och fortsatte: 

– Han har roligt där ute och det syns. Han har spelat bra för oss den här säsongen och blir mer och mer självsäker. Han är en väldigt bra lagkamrat. 

Stephen Curry ville inte vara sämre. 

– Han är exakt den spelare jag tänkte mig i form av att vara en som sprider ut golvet, i form av att sätta treor och att vara fysisk och sätta bra screens. Han har ett högt IQ när det gäller flytet offensivt. Det krävs såklart lite tid för att förstå hela tajmingen och hur vi spelar, men de 4-5 senaste matcherna har han varit fantastisk, sa superstjärnan. 

Jerebko lyser av självförtroende

Jerebko har snittat 16,4 minuter, 7,2 poäng och 4,3 returer under sina nio första matcher i Golden State Warriors. Han har skjutit 47,8 procent från trepoängslinjen och blivit precis den bänkspelare som mästarna hoppats. 

Golden State har ligans absolut bästa trepoängsskyttar i startfemman, men förra säsongen satte Warriors bänk färre treor än alla andra bänkspelare i ligan. 

I Jerebko har mästarna fått en pålitlig trepoängsskytt som dessutom skapar utrymme för stjärnorna, tar returer och bidrar med energi. Det lyser av självförtroende om Jerebko som aldrig har spelat bättre basket och han gör det regelbundet i världens bästa lag. 

Det är svårt att förstå att det faktiskt händer. 

Inför säsongen undrade många skeptiker vad Golden State skulle med en ratad 31-årig svensk till, skulle han ens få spela? 

Jerebko själv var aldrig orolig. 

– Jag kommer inte att bli någon bänknötare som tar på mig kostym. Självklart kommer jag att spela. Jag vill vara redo att sänka det där skottet i finalen som hjälper laget att vinna, sa han till Sportbladet. 

Att Golden State vinner NBA-titeln i sommar och att vi får en svensk mästare för första gången någonsin känns lika rimligt som troligt.

Fortsätter det så här blir ingen förvånad om Jonas Jerebko är med och sätter det där skottet. 

avMalin Wahlberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM