Klart: Kläbo vinner totala världscupen

avPetra Thorén, Simon Sjöstrand, Staffan Dickson

SPORTBLADET

Så mycket till jakt blev det aldrig i dagens jaktstart i Falun – ryssen Bolsjunov defilerade i mål 47 sekunder före tvåan Harvey.

Calle Halfvarsson gick ut som trea men tappade och slutade sjua.

Efter norrmannen Johannes Kläbos 25:e plats står det klart att 21-åringen vinner den totala världscupen som den yngste åkaren någonsin.

Kläbo, Halfvarsson och Pellegrino gick alla ut knappt 40 sekunder efter Bolsjunov i dagens jaktstart över 15 kilometer i Falun. 

Tempot bland de jagande åkarna var dock avslaget och Bolsjunov drygade snabbt ut sitt försprång medan fler åkare anslöt till klungan bakom.

I mål var Bolsjunov 47 sekunder före kanadensaren Alex Harvey på andra plats.

Calle Halfvarsson slutade sjua – 54 sekunder fter Bolsjunov.

”Kan inte ligga på latsidan”

Johannes Hösflot Kläbo tappade också och kom på 25:e plats. 21-åringen har dominerat längdspåren i vinter.

Norrmannen tog tre OS-guld i Sydkorea och har varit på en egen nivå även i världscupen, där han hade tagit elva segrar och redan säkrat den totala sprintcupen inför söndagens avslutande jaktstart i Falun.

Kläbo var i princip klar totalvinnare redan innan loppet och efteråt stod det klart att han knep totalsegern.

– Det ska bli skönt att komma hem och njuta lite av det som har varit under säsongen, det ser jag fram emot, sa Kläbo till Sportbladet i fredags.

– Sen är det ett nytt VM nästa år så det gäller att jag håller i gång i sommar och höst, jag kan inte ligga på latsidan, fortsatte han.

”Ingen lyxsemester”

Norrmannen nådde en milstolpe redan i fredags.

I och med segern i sprinten blev han först med att vinna sju individuella sprintlopp i världscupen på en säsong.

– Det visste jag inte, det var något nytt men det är alltid kul att höra sådant. Man försöker bara gå ut och göra vad man kan, sa Kläbo.

Vad ska du göra för vinstpengarna? Vad unnar du dig?

– Det är en bra fråga. Jag har inte gjort så mycket speciellt. Planen är att jag ska på semester, det blir väl det jag unnar mig när säsongen är över.

Lyxsemester?

– Vad betyder det? Luksus ferie? Jaha, det var väl inte så enkelt att förstå? (Skratt). Nej, det blir ingen lyxsemester. Det blir en vanlig semester, det ska bli skönt att få lite sol på kroppen, säger Kläbo.

Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N
ARTIKELN HANDLAR OM