MMA

"En sådan idrott ska inte få förekomma"

Av: 

Jonathan Berntsson

SPORTBLADET

Professorns utspel mot MMA-sporten

Framstående idrottsprofessorn Yelverton Tegner dömer ut MMA-sporten.

Han tycker den glorifierar våldet och vill förbjuda den helt.

– Det är legaliserad misshandel. Jag tycker det är tragiskt att sporten växer, säger Tegner.

Yelverton Tegner är professor vid Luleå tekniska universitet och läkare för damlandslaget i fotboll.

Han har under lång tid bedrivit forskning om hjärnskakningar inom idrotten och i en artikel på universitetets hemsida riktar han nu skarp kritik mot MMA, den idrott där svenske Alexander "The Mauler" Gustafsson tillhör en av världens allra bästa.

– Nu har vi en ny sport som växer fram och det kommer med stor sannolikhet att leda till att ett antal individer får hjärnskador. Det är bara en tidsfråga innan fall med boxardemens (kroniska hjärnskador) dyker upp inom MMA, säger Yelverton Tegner.

"Ska inte få förekomma"

Han tycker inte om att sporten fått en sådan stor spridning.

– Det är legaliserad misshandel. Ur samhällets perspektiv tycker jag inte sådana här idrotter ska få förekomma. Det är att glorifiera våldet, säger han.

Alexander Gustafsson vill inte kommentera utspelet. Men Jonathan Broberg, informatör på Svenska Budo och Kampsportförbundet, förstår inte alls Tegners kommentarer.

– Jag blir bestört av att det finns en sådan ton från en sådan stark personlighet. Den är osaklig, det finns ingen substans i påståendena. Jag blir väldigt ledsen och nedstämd, säger Broberg.

Slår tillbaka

Han slår tillbaka mot Tegners åsikt att MMA-sporten glorifierar våldet.

– Kampsporten är starkt förknippad med det motsatta, att vi tar hand om individer som har hamnat på glid oh att alla får vara med. Det finns ingen sport i Sverige som är så säker som kampsporten. Det kan se väldigt brutalt om man inte är van, men det gör alla idrotter, säger Broberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

MMA