Sportbladet

Fifas förslag: inför världscup i fotboll

Av: 

Kristoffer Bergström

Lotta Schelin (Lyon) och Nilla Fischer (Wolfsburg).
Lotta Schelin (Lyon) och Nilla Fischer (Wolfsburg).

SPORTBLADET

FORSSA, FINLAND. Ska Rosengård eller Kif Örebro flyga till Japan och Brasilien för bortamatch?

Det kan bli följden av att Fifa nu är nära att införa en världscup i fotboll.

– Det låter skitkul med en sådan turnering, säger Lotta Schelin.

2009 bytte Women's cup namn till Uefa Women's Champions League. Med skiftet professionaliserades den europeiska turneringen och tog efter herrarnas spelformat.

Nu är klubbfotbollen på väg att ta nästa steg. Under en Fifakonferens i Zürich har en arbetsgrupp lagt fram ett förslag om att införa en världsserie i fotboll.

Initiativet sägs ha kommit från Sepp Blatter redan 2013 och inom kort ska Fifas exekutivkommitté avgöra om och när Women's Club World Cup ska premiärspelas.

"Klubbarna syns worldwide"

Lotta Schelin ser fram emot att vara med i turneringen med sitt Lyon.

– Vi spelade ett inofficiellt VM i Japan för ett par år sedan, där vi mötte de bästa japanska och australiensiska lagen. Det var skitkul. Det blir något extra när lag från hela världen möts, säger hon.

Vad skulle den årliga turneringen betyda för klubblagsfotbollen i världen?

– Ganska mycket. När Champions League förändrades blev det mer prestige i att försöka vinna. Klubbnamnen kommer att synas worldwide också, så det vore bra ekonomiskt.

Turneringen spelas knappast före 2016-17, kanske ännu senare. Spelar du fortfarande fotboll då?

– Ja, absolut. Men vi får se hur upplägget blir, det året kanske man också måste vinna Champions League för att få delta.

Känner du till lag från Sydamerika och Asien?

– Jag kan några lag i Australien och Kobe i Japan, men från exempelvis Brasilien hör man inte mycket eftersom de flesta av deras spelare drar utomlands. Det ska bli intressant att se.

Tveksam till ekonomin

Lotta Schelin ställer sig milt frågande till hur upplägget ska passas in i lagens redan tajta scheman. Nilla Fischer i Wolfsburg håller med henne om att det kan bli krångligt.

– Hur de ska få ihop ekonomin för klubbarna för att resa välden runt blir intressant, säger hon.

Vad skulle Club World Cup betyda för klubbfotbollen?

– Det skulle kunna innebära att de bästa spelarna hamnar i fler länder, vilket är intressant. Och det blir en chans att jämföra europeisk klubbfotboll med amerikansk.

Svenska landslaget är nu samlat i Finland för att spela träningslandskamp. Den spelas under torsdagen och börjar klockan tre, svensk tid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: