”Får jag till det så står jag där uppe med en medalj...”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

Frida Hansdotter om slalomchanserna – och släktskapet med Prins Daniel

Frida Hansdotter har haft en fantastisk slalomsäsong. I kväll ska hon slåss om VM-guldet.
Foto: TT
Frida Hansdotter har haft en fantastisk slalomsäsong. I kväll ska hon slåss om VM-guldet.

BEAVER CREEK. Frida Hans­dotter har tagit sin egen väg till toppen.

Inför guldjakten berättar hon om pressen, släkt­skapet med Prins Daniel och rivaliteten med Mikaela Shiffrin.

– Jag har visat att att jag också är jäkligt snabb, säger svenskan.

Förra veckan satt Mikaela Shiffrin på en presskonferens och målade upp Frida Hansdotter som guld­favorit och sig själv som underdog i dagens slalom.

Svenskan skrattar när hon får höra vad amerikanskan sagt.

– Oj, gjorde hon det? Jag skulle säga att hon är favorit. Det är klart att många kanske ser en som ett hot, men hon har hemmaplan, har vunnit VM-guld, OS-guld och cupen. Min största konkurrent är Mikaela, säger Hansdotter. 

– Tidigare har jag tänkt: ”jävlar vad Shiffrin kör”, men i Flachau visade jag att jag också kan vara jäkligt snabb när jag får till två bra åk. Men det är klart att nu är det lite extra med VM, det pirrar lite mer i kroppen.

”Känner ingen press”

Hansdotter har tagit fyra pallplatser den här säsongen, har en fjärdeplats som sämst och leder storslalomcupen. Favorittrycket är dock inget som stör 29-

åringen.

– Jag känner ingen press. Jag ser det mer som positivt och kul att folk tror att jag ska ta medalj. Det är väl jätte­kul för den känslan har jag också. Om jag får till det står jag ju där uppe med en medalj runt halsen.

Hur mycket har du offrat för att komma dit du är?

– Jag har nästan inte offrat någonting. Det senaste fem åren har jag gått min egen väg och gjort det jag tror på för att bli bäst i världen på skidor. Det är klart man offrar vissa saker, men det tycker jag är värt det.

Släkt med Prins Daniel

Hansdotter hade höga förväntningar på sig också inför OS i Sotji. Då slutade det med en femteplats.

– Jag kan inte hålla på och haka upp mig på ett OS-resultat. Medalj är mitt mål och klarar jag det inte blir jag väl ledsen, men då får jag väl bryta ihop och komma igen. Sedan beror det helt på situationen. Har jag gjort ett kanonåk och leder och kör ur kommer jag väl att ligga och grina i backen, men har jag gjort allt jag kan och det inte räcker så...

När guldhoppet får frågan om hon kan berätta något som folk inte vet om henne, visar hon att hon kan göra en blomma med tungan. Men att 29-åringen har kunglig släkt är det kanske inte heller många som vet.

– Jag är släkt med Prins Daniel, men det är på långt håll. Min mamma och hans mamma är kusiner. Vi är en väldigt stor släkt och jag har aldrig träffat honom.

Det kanske kommer om du tar medalj.

– Ja, precis.

Publicerad: