Northug petas från Tour de Ski

Ställs åt sidan – nu är OS hotat

avPatrik Brenning

Petter Northug petas från Tour de Ski.

Veteranen är blott första reserv i truppen som presenterades på torsdagen.

– Om det blir ett återbud får Petter själv välja om han vill gå men vi tycker att det är bäst att han står över, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Skidvärldscupens gigant Johannes Kläbo har redan meddelat att han står över Tour de Ski. En som däremot hoppats köra är Petter Northug.

Första reserv

31-åringen har fått en mardrömsstart på säsongen och hoppades i Touren bevisa att han är värd en OS-plats. Men när den norska truppen presenterades vid lunchtid på torsdagen saknades Northugs namn.

Vetarenen är blott första reserv på listan där Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Sjur Röthe, Niklas Dyrhaug, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sindre Björnestad Skar och Didrik Tönseth tar de ordinarie platserna.

– Petter Northug är första reserv i Tour de Ski och har själv uttryckt en önskan om att delta. Han har fått erbjudandet att följa med till Davos och träna med laget för att på så sätt kunna kliva in i det fall någon faller bort och han själv vill köra. Vår uppfattning är dock fortfarande att Petter behöver fullfölja en bra träningsperiod och därför mår bäst av bra tävlingar först i januari, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Planen: Ska tävla i Sverige

Om det ändå blir ett återbud vill landslagsledningen trots allt att Northug inte kör då heller.

– Om det blir ett återbud får Petter själv välja om han vill gå men vi tycker att det är bäst att han står över, säger Löfshus.

Istället för Touren vill norska landslagsledningen att Northug tävlar i Sverige första helgen i januari.

– Vi har tät kontakt med teamet runt Petter för att få honom så bra förberedd som möjligt till ett eventuellt OS och har skissat upp följande tävlingsplan: Skandinaviska cupen i svenska Piteå första helgen i januari, NM Gåsbu helgen efter och efter det världscupen i Planica 20-21 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM