Superaggressiva motståndare och trespelarproblemet

SPORTBLADET

I de föregående lektionerna har jag tagit upp problemet med superaggressiva motspelare, och hur du ska bemöta sådana.

I sådana sammanhang MÅSTE du dock vara observant på det som brukar kallas för ”trespelarproblemet”: att du riskerar att glömma av att det inte bara är du och galningen vid bordet!

Heads-up kan du fokusera på hur du ska få din superaggressive motspelare i fällan och ta ut honom, men normalt finns det ett halvdussin andra spelare med vid bordet, och du får inte ignorera dessa.

Det gäller att se upp

När en tredje spelare, och framförallt en med konservativ spelstil och erfarenhetsmässigt betydligt högre starthandskrav än vad galningen har, också kliver in i potten så gäller det att se upp! Galningen höjer före floppen, du kontrahöjer från knappen med A-10 osvidat, men nu gör lilla mörken, en mycket solid spelare som inte är med i många potter, ÄNNU en höjning trots att hon kommer att ha sämsta möjliga position efter floppen... och i det ögonblicket vet du att du bör lägga din A-10 och låta de två övriga spelarna göra upp om potten.

Lätt att bli nedskjuten

Det är också lätt hänt att bli nedskjuten bakifrån av den där tredje och konservativare spelaren, när han mer eller mindre får ett lås på potten.

Antag att du med K-Q på handen synade galningens höjning före floppen, en tredje och mycket solid spelare gick med från knappen, och floppen är K-9-7 i tre olika färger. Galningen betar ut, du höjer, men den tredje spelaren kontrahöjer! Då är det bara att även denna gång kyssa dina kort farväl; du är garanterat slagen, mest sannolikt av en triss eller eventuellt av A-K.

Se även upp för situationen att ha positionen mellan en galning och två solida spelare, där bägge de sistnämnde synade galningens höjning i första satsningsrundan – du är då ute på mycket tunn is, om du inte träffar TUNGT på floppen.

Bli alltså inte blind för att andra vid bordet kan blanda sig i leken. Har du tappat en stor pott till en galning som lyckas få en lyckträff på brädan, så se inte rött och ge dig ilsket på honom gång efter annan i syfte att ta tillbaka ”dina” marker – det kan sluta med att du förlorar resten av stapeln till en tredje spelare, för att du inte observerade varningssignalerna.

Analysen

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker