Motorsport

Rallykungen hyllar svenska publiken

Ogier fortsätter jakten på sjätte raka VM-titeln

avAnna Andersson

Foto: Foto: BILDBYRÅN & TT
VILL HA REVANSCH. 2013, 2015 och 2016 tog Sebastien Ogier hem Svenska rallyt, men i fjol fick han se sig besegrad av Jari-Matti Latvala, Finland. Räkna med att fransosen är revanschsugen inför VM-säsongens enda rally på vintervägar

Snön har fallit ner över skogarna i Värmland. Kylan har gett vägarna ett tjockt istäcke. Rally Sweden är redo för stjärnorna.

Och de är redo för årets mest kunniga publik.

– Publiken är den mest entusiastiska under hela säsongen, säger Sebastien Ogier.

Ifjol kom han till Rally Sweden med en helt ny bil och ett helt nytt team. När Volkswagen lämnade WRC bytte han till det betydligt mindre teamet M-Sport och Ford. Han förväntade sig en lärotid - men avslutade återigen säsongen som mästare. För femte året i rad.

– Det är svårt att hitta ord för de känslor som överöste mig när jag vann titeln i Wales, nu har de sjunkit in och jag känner en enorm stolthet över att jag vann med det minsta teamet i mästerskapet även om det var tuff konkurrens och svåra förutsättningar, berättar Sebastien Ogier för Sportbladet.

– Jag hade ett par dagar på mig att lära känna bilen och teamet ställdes in för en svår situation när de skulle försvara en titel, men våra erfarenheter, teamets fantastiska arbete och den höga kvalitén på vår bil gjorde att vi lyckades.

Vill vinna sjätte titeln

Trots att han dominerat sporten i flera år finns längtan efter framgång kvar.

– Jag vill vinna min sjätte titel. Jag är en tävlingsmänniska och har bestämt mig för att köra WRC med ett enda mål, att försvara min titeln och vinna igen.

Han inledde säsongen med att vinna VM-rallyt i Monte Carlo. Nu vill han följa upp med ännu en seger i Svenska Rallyt.

– Jag har vunnit Rally Sweden tre gånger och det är jag väldigt stolt över med tanke på hur de nordiska förarna har dominerat här. Jag vill självklart vinna en gång till, men jag vet att det är en tuff tävling och en svår utmaning. Förhållandena ser väldigt bra ut, bilen svarade bra under testerna och jag är redo att ta upp kampen.

•Vilken utmaning är svårast?

– Det är en extremt snabb tävling, du måste vara väldigt precis i din körning. Ett litet misstag kan få stora konsekvenser om du fastnar i snön. Dessutom måste du trivas med att köra i snö, det går inte att jämföra med något annat rally under året. Sedan kan vädret spela en avgörande roll, det kan vara knepigt att köra i nysnö tillexempel.

I år bjuder sträckorna i Sverige och Norge på vinterväglag. Enligt prognosen ska det vara minusgrader under hela tävlingen och det väntas en del snö.

– Jag älskar att köra i snön och jag älskar farten, säger Sebastien Ogier.

– Rally Sweden här är ett rally som jag verkligen älskar.

Läs Sportbladets stora Guide till Rally Sweden - alla sträckor, tider, publikplatser och TV-tider till Svenska Rallyt.

ARTIKELN HANDLAR OM