Bragdmatch av Björkman - nu väntar Federer

SPORTBLADET

Melbourne

Snudd på uträknad - då vände Jonas Björkman till seger.

- Den här gubben är seg, säger han.

Belöning för bragdmatchen:

Ett nytt möte med världsettan Roger Federer.

Foto: AP
Jonas jublar efter sin lilla bragd i första rundan av Öppna australiska. Nu väntar ”omöjlige” Federer.

Från 0-2 till 3-2 (5-7, 4-6, 6-0, 6-1, 6-2) mot fransmannen Olivier Patience. Dubbelspecialisten håller fortfarande i singelspelet, tro inte annat.

Björkman, 34, kom till Australian Open med ett uselt facit de senaste åren - tre raka förluster i första omgången.

Det mesta pekade mot en fjärde omedelbar sorti.

- Han spelade med mycket toppspinn och jag hade slagläge i nästan varje boll, men jag blev lite för het och hade inte marginalerna med mig. Jag försökte ändra i andra set, men då blev jag i stället för defensiv, säger Björkman.

Utklassning sista tre

Det är i ett sådant läge det är lätt att trilla ned i den fälla som heter självömkan och förgifta det mentala systemet med den förlamande rädslan att förlora.

Björkman knöt näven.

Björkman raderade ut det allra senaste som lagrat sig i närminnet och började om från noll.

- Jag blev mer aggressiv och speciellt min raka backhand satt enormt bra. Jag fick honom dit jag ville, säger Björkman.

De vinnande slagen ven runt fransmannen. Av matchens sista 21 game vann Björkman 18. Det kallas utklassning.

- En riktig veteranvändning, säger Davis Cup-kaptenen Mats Wilander som inte var sen att sträcka fram en gratulerande näve.

Var du aldrig orolig vid 0-2?

- Jag var v ä l d i g t orolig. Det kändes inte bra, jag hittade inte balansen och hade lite problem med serven också. Det som var jäkligt skönt var att jag kunde hitta en ny spelplan direkt i tredje. Jag bröt honom direkt och kunde ta över matchen.

Tog hjälp av fansen

Flera hundra svenska fans hjälpte fram Björkman på bana åtta. Han var inte dummare än att också se till att få stödet. Efter snudd på varje vunnen boll knöt han högernäven mot det blågula läktarhavet.

- Det måste man göra. Det går inte att gå omkring och deppa, då blir det tyst och dom känner också att det kan gå åt fel håll. När man har de här "gubbarna" här, varför inte ta och använda dem?

Patience levde inte upp till namnet utan tappade sitt tålamod - inte helt utan anledning. Han stördes fler gånger i sin serve.

Björkman var tvungen att lugna klacken vid ett tillfälle.

- Det verkade vara många nykomlingar i år och det var lite för mycket öl. Det ska vara en fest och sportsligt, säger Jonas.

Världsettan Federer (7-5, 6-0, 6-4 mot tysken Björn Phau) väntar i andra omgången på onsdag.

"Köra till sista bollen"

Du har fem set i benen, hur ska det gå?

- Det är klart att fem set tar alltid lite mer, men jag har en dags vila och dubbeln har inte börjat ännu. Jag känner mig fräsch.

- Jag måste försöka intala mig att gå ut och kämpa. Man vet aldrig, allt kan hända. Jag vill aldrig ge upp, det är bara att gå in och köra till sista bollen, säger Björkman.

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis