Sveriges herrar fick sin revansch

SPORTBLADET

Vann sprinstafetten i Düsseldorf

Efter lördagens fall var Peter Larsson tillbaka på tronen i Düsseldorf igen.

Larsson utklassade allt motstånd på slutvarvet och såg till att han och Björn Lind vann sprintstafetten under skidvärldscupens premiärhelg.

I den individuella sprintpremiären blev det platt fall både för OS-mästaren Björn Lind och den fyrfaldige Düsseldorfmästaren Peter Larsson.

När de stod på benen blev de en vinnande kombination.

– Vi behövde det här väldigt, väldigt mycket, jag var väldigt ledsen efter det som hände i går, sade Peter Larsson.

– Det känns inte som revansch, men en ny tävling och vi lyckades ta den så det var jätteskoj.

Björn Lind gjorde sin del av jobbet när han på sin sista sträcka satte sådan hög fart att fältet drogs ut ordentligt.

Men Larssons kupp på den sista 700-metersslingan, när han ryckte i från lördagssegraren Eldar Rönning i Norges andralag, var det som avgjorde.

– Det gick ganska sakta in på sista varvet, så jag ville komma först förbi första kurvan och sätta in en spurt på bortre långsidan. Men jag fick en lucka direkt, så jag tänkte att jag kör på och försöker hålla undan, sade Larsson.

Luckan bara växte. Norges andralag med Öystein Pettersen och Eldar Rönning var 2,6 sekunder efter och Italien med Renato Pasini och Cristian Zorzi 4,3 efter. Sveriges andrapar, bröderna Fredrik och Mikael Östberg, kom på sjätte plats. Norges förstapar och ett tilltänkt VM-vapen, Petter Northug och Tor Arne Hetland, fick nöja sig med fjärde plats.

Första loppet ihop

Larssons femte seger på Rhens kajer var samtidigt hans första i sprintstafett i världscupen. Allt sker i Düsseldorf för Larsson.

– Första gången vi åkte internationellt ihop, påpekade han.

Söndagens vinnarduo kan mycket väl bli ett VM-par. Thobias Fredriksson får se upp. Sprintstafetten i Sapporo i februari går också i fristil.

– Jag skulle väl ljuga om jag sa att formen var dålig, men förhoppningsvis är jag inte i någon toppform nu, sade Larsson.

– I går hade jag bättre ben i kvartsfinalen än jag hade i dag, så det hade varit väldigt kul att inte ha tappat skidan och få fullfölja. Nu när det gick problemfritt fick vi bra besked och det är väldigt, väldigt roligt.

Björn Lind vidhöll att han har en bit kvar till storformen.

– Det blir en annan typ av race i teamsprint. Man behöver inte ha den där riktiga toppexplosiviteten och kraften, som jag saknar nu efter lägret på hög höjd. Man får hålla högre fart under längre tid i stället, det blir mer som ett traditionellt lopp, sade den dubble OS-guldmedaljören.

Orolig OS-mästare

Thobias Fredriksson imponerades av sina lagkamrater. Efter att ha missat tidskvalet i den individuella sprinten ställdes han över på söndagen. Och han är orolig för sin dåliga form.

– Jag måste vara orolig, det är så pass långt från formen. Det är viktigt att börja säsongen bra här i Düsseldorf. Jag vet inte varför det gick så dåligt. Jag ska ner till skidfabriken i morgon, men sedan ska jag ta en lång konferens med Bengtsson (Janne, fystränare i Karlstad) så får vi se vad vi ska göra.

– Något måste vi ju hitta på.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM