Nej, det här landslaget är inte nytt ...

SPORTBLADET

Stefan Alfelt: Framtiden borde vara ljus – men jag tvivlar

HELSINGBORG

Storseger över världsmästaren Spanien och uddamålsförlust mot världens bästa landslag Kroatien. Svensk handbolls framtid borde vara bländande ljus.

Men jag tvivlar.

Foto: Alfelt tvivlar. Kim Andersson och det svenska landslaget har vunnit över Spanien och pressat Kroatien – men Sportbladets handbollsanalytiker Stefan Alfelt tvivlar ändå på att blågults framtid är skinande ljus.

Jag har med åren lärt mig "

"att resultat i träningsturneringar har väldigt liten betydelse när det kommer till mästerskap och kval till mästerskap.

"att de allra bästa kanske inte alltid gör sitt bästa när det inte handlar om EM-, VM- och OS-guldmedaljer.

"att steget från svensk elitserie till internationell handboll är enormt även för flera av dem som snudd på obegripligt nog fått jobb i världens största ligor.

"att man ska ge fanken i att tvärsäkert hävda att det går åt skogen eller blir succé för "det nya landslaget".

För det första är landslaget aldrig nytt.

Det pågår och har alltid pågått en förändring. Bengt Johansson har av dem som inte begriper ett skvatt kritiserats för en hämmande brist på förnyelse. Bengan använde över 200 spelare i sina landslag. Han inventerade allt som fanns men 1946:orna och deras tidiga efterföljare var bättre än allt som dök upp.

Det är sanningen. Allt annat är flummig ungdomlig förnyelseromantik.

Dagens svenska landslag kan mycket väl ta sig till EM. Belgien slår man. Bosnien Herzegovina är tuffare men möjligt. Sen väntar ett tufft hemma-borta-kval mot en helt klart jämnbördig motståndare i sommar.

I det läget blir vi varken favorit eller underdog. Två tajta fighter som avgör otroligt mycket för en sport som nu plågas av sin historia.

När man upplevt Wislander/Olsson/Lindgren/Hajas/Carlén/och allt vad de hette-epoken är det helt naturligt att idrottshallar inte fylls med åskådare för att se det landslag som missat två kval i rad.

Larholm, Kim Andersson, Källman och ett gäng målvakter snuddar vid högsta världsklass.

Många fler måste lyfta sig dit innan vi får uppleva en ny storhetstid för svensk handboll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll