Alonso v/s Hamilton kan sluta med – Räikkönen

SPORTBLADET

Sportbladets F1-expert Anna Andersson: Det blir inte bättre än så här

Ett lopp.

En VM-titel.

Och tre man som kan ta hem den.

Idrott blir inte bättre än så här.

Efter årets första lopp skrev jag följande rader:

”F1-start i Australien med Ferrari och McLaren i topp. Allt är som vanligt – eller precis tvärt om.

I år är det helt omöjligt att tippa en världsmästare.”

Nu är 16 av 17 lopp avklarade och det är fortfarande lika svårt.

Bara det är helt underbart. Idrott blir inte bättre än så här.

Efter en säsong fylld av pinsamheter som en parkering i depån, två spionaffärer, minst ett sabotage och en världsmästare som tjurar över att han inte får en fribiljett till titeln så är detta precis vad som behövs.

Inför den sista avgörande tävlingen skiljer det sju poäng mellan ettan Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes och trean Kimi Räikkönen, Ferrari. Däremellan, fyra poäng efter Hamilton, har hans stallkompis Fernando Alonso parkerat.

Det skiljer bara sju poäng

Så jämnt mellan tre förare har det inte varit sedan 1986 då Alain Prost till slut vann med två poäng före Nigel Mansell (hans däck exploderade med 19 varv kvar av det avgörande loppet ) och Nelson Piquet som var ytterligare en poäng bakom.

Den gången skulle Nigel Mansell bara ta det lugnt och köra hem en tredjeplats.

Det gick inte alls – och det kommer att bli precis lika svårt för hans landsman Lewis Hamilton söndagen den 21 oktober, då sista racet körs i Brasilien.

När den unge britten missbedömde sina blankslitna däck och körde ur Kinas GP visade han att han faktiskt är mänsklig. Det är ingen bra egenskap om man ”bara” ska köra hem en titel. Bakom honom jagar hans stallkompis Fernando Alonso och eftersom spanjoren inte skyr några medel, vare sig på eller utanför banan, är det omöjligt att förutspå vad som kommer att hända.

När det dessutom är en trekamp så kan deras interna batalj sluta med att Kimi Räikkönen lurar titeln av dem. Den coole finländarens stora fördel är att han får all hjälp han önskar av Felipe Massa.

Hos McLaren däremot är situationen den motsatta.

Som sagt:

Idrott blir inte bättre än så här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport