Mästare – efter kaos

SPORTBLADET

Anklagelser om fusk en chock för Ferrari i natt: Borde diskas

Foto: Chockbilden Utredare går igenom fyran Kubicas BMW-bil i natt. Om han och de tre övriga förarna hade diskats på grund av deras felaktiga bensintemperatur hade Hamilton snuvat Räikkönen på VM-titeln.

Kimi Räikkönen gick i mål om mästare.

Då startade årets Formel 1-kaos.

Fyra bilar beslagtogs i natt, misstänkta för fusk med bränslet.

Ett fusk som kunde ha kostat finländaren titeln.

I går kväll var finländaren Kimi Räikkönen, Ferrari först över mållinjen i säsongens sista F1-lopp. Hans teamkollega Felipe Massa stängde till VM-ledaren Lewis Hamilton i starten, vilket gav finländaren en andraplats.

När Lewis Hamilton sedan gjorde ett misstag i den fjärde kurvan och senare fick ett tekniskt problem med bilen föll han tillbaka till 18:e plats.

Kimi Räikkönen tog sig sedan förbi sin stallkompis Felipe Massa under ett depåstopp.Eftersom Fernando Alonso körde i mål som trea och Lewis Hamilton som sjua var finländaren världsmästare.

Trodde alla.

– Det är svårt att sätta ord på alla känslor. Jag är enormt lycklig, sa Kimi Räikkönen efter loppet.

– Nu ska jag festa en natt, eller kanske en månad.

Riskerade titeln

Men i natt kom chocken.

Plötsligt stod det klart att Kimi Räikkönen riskerade att förlora VM-titeln till McLarens Lewis Hamilton.

Anledningen var att både BMW-Sauber och Williams undersökts av tävlingsledningen, deras fyra bilar klarade inte den tekniska kontrollen efter loppet.

I reglerna står att det inte får skilja mer än tio grader på bensinen och på temperaturen i luften eftersom en kallare bensin gör motorn lite effektivare.

FIAs tekniska delegat Jo Bauer bekräftade under natten att bilarna som kördes av Williams Nico Rosberg (fyra), BMW:s Robert Kubica (femma), hans stallkamrat Nick Heidfeld (sexa) och Williams andraförare Kazuki Nakajima (tia) hade otillåten bensin ombord.

Samtliga låg mellan två och fyra grader under den tillåtna temperaturen på 27 grader vid alla depåstoppen och de hotades därför av diskvalificering.

Det hade gjort Lewis Hamilton till världsmästare med två poängs marginal.

”Klar fördel”

– Det är en klar fördel som kan ge mellan fem och tio hästkrafter. Bilens prestanda ökar och när de fyller i bensin som är kallare än vad som tillåts har de en otillåten fördel, säger Spykers chefstekniker Mike Gascoyne till Autosport.com.

– De borde diskvalificeras. För mig är det absolut ingen diskussion.

FIA satt i sex timmar och utredde fusket. Men kom fram till att det inte fanns nog med bevis för att fälla de misstänkta.

Så sent i natt kom beskedet.

FIA väljer att inte straffa någon av de fyra förarna och Kimi Räikkönen är världsmästare 2007.

Och festen kan fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport