– Pusselbiten som sporten har saknat

SPORTBLADET

Adrien ”The Problem” Broners framfart delar boxningsvärlden – men enligt honom själv är han framtiden: ”Är en gudabenådad talang”

Foto: Vicente Escobedo duckar för Broners vänsterkrok (t.v.) och Broner med en av sina döttrar (t.h.).

I vissas ögon är han ”The Problem” och förstör boxningen.

I andras är han den störste talangen på åratal och sportens framtid.

I sina egna är obesegrade Adrien Broner ”pusselbiten som boxningen har saknat”.

Foto: Broner får in en träff på Ponce de Leon.

■ ■ ■ I slutet av juli tog Adrien Broner sin 24:e seger på lika många försök. Den 20:e på knock. Rutinerade Vicente Escobedo blev utklassad och tog massvis med stryk, handduken åkte upp i luften, och fajten stoppades.

Segerintervjun med amerikanska tv-kanalen HBO säger det mesta om Broners färgstarka personlighet.

– Jag är ledsen men jag måste göra det här på rikstäckande tv.

– Jag har precis gått in i ett nytt för­hållande men jag känner igen kärlek vid första ögonkastet, sa han, ropade till sig flickvännen, och gick ned på ett knä.

– Vill du... borsta mitt hår?

Mitt i gapskratten reste sig 23-åringen upp och viftade med händerna.

– Jag är för ung för att gifta mig. Jag skrämde er allihop!

När journalisten Max Kellerman för tredje gången frågade Broner vad han tyckte om sin prestation svarade han:

– Du såg själv, visst var den lika vacker som jag?

Svaren från utmanaren Escobedo konstaterade sannolikt vad flera av amerikanens motståndare har känt.

– Han pratar mycket men backar upp det.

✓ Problemet Adrien Broner

Samtidigt som hyllningskörerna utropar Cincinnatisonen som boxningens framtid är det lika många som tycker att han skadar sporten. Broner, som går under smeknamnet ”The Problem”, väckte stor uppmärksamhet inför matchen mot Escobedo. Då missade han viktgränsen (58) med flit för att få några kilos fördel.

Han fick fortfarande boxas, men fråntogs sitt mästarbälte i super fjädervikt.

– Efter den här matchen finns det ingen anledning för mig att stanna i viktklassen. Jag tänker gå upp ett hack och ge lättviktarna ett helvete, sa Broner och ryckte på axlarna.

Stryptag på invägningar och kaxiga uttalanden är andra svarta fläckar på ett i övrigt skinande CV. Ännu fler likheter med Floyd Mayweather, med andra ord.

– Att de nämner Floyds namn i samband med mitt betyder att jag gör nåt rätt. Jag ser det som en komplimang, jag älskar det.

– Han gjorde samma sak när han var på väg upp i karriären – fick sina motståndare att se ut som nollor. Men det blir så när man sätter bra fajters mot en elitfajter.

Broner har ibland beskyllts för att inte möta tillräckligt tufft motstånd. Andra menar att han bara får dem att se dåliga ut. Av hans första 23 matcher gick 16 aldrig förbi femte ronden. Nio var över redan i första.

✓ Boxaren Adrien Broner

Med över 300 amatörmatcher på meritlistan är Broner en väldigt avslappnad och teknisk boxare. Han använder samma svårgenomträngliga försvar som sin generations kanske bäste boxare, obesegrade Floyd Mayweather Jr. Benen är brett isär vilket gör att han kan uppfattas som en aning stillastående eller långsam på fötterna. I stället gör det att han får mer kraft i slagen. Han gillar att showa för publiken och förnedra sina motståndare.

– Ibland kommer det fram en idrottsman som är välsignad med större begåvning än andra. Floyd Mayweather har det, Roy Jones hade det. Sugar Ray Leonard hade det. Du ser precis samma sak i Adrien Broner. Alla fans som inte har sett honom fajtas än har något väldigt speciellt framför sig, säger ansedde tränaren Barry Hunter.

Andrew Williams, en av USA:s största promotors, håller med.

– Jag blir mållös när jag ser hans talang. Han har snabbheten, styrkan, offensiven, defensiven, hjärtat och hakan. Vem kan mäta sig med hans nivå?

– Han har allt som behövs för att lyckas. Den här grabben är äkta vara, och jag vill att alla ska förstå att han är en av världen bästa boxare och kommer att gå till historien.

✓ Bakgrunden

Vid åtta års ålder klev Broner in i en träningslokal i Ohio för sin första amatörmatch. När han var 13 lovade han sin mamma att han skulle bli världsmästare, och vid 20 var det verklighet.

Men proffskarriären har inte alltid ­varit lika självklar. Nävarna gav honom respekt på Cincinattis gator och bland kriminella gäng.

– Jag var ute på djupt vatten. Inte till knäna, utan till axlarna nere i gäng­världen. Jag var tvungen att ta mig därifrån.

– Nu är jag här. Trots att jag var nere i vattnet med hajar och pirayor lyckades jag ta mig därifrån.

Drivkrafterna som för honom framåt är flera. Dels hans fyra barn, dels att skriva historia.

– Mina barn måste ha en annan uppväxt än vad jag har haft. Och jag försöker att bli den bäste boxaren som någonsin har funnits.

Hemligheten bakom framgången ­stavas träning, träning och åter träning.

– Många med talang tror inte att de måste jobba lika hårt som andra. Jag har välsignats med gudabenådad talang men går till gymmet och tränar jättehårt varje dag.

– Jag är pusselbiten som boxningen har saknat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning