Attacken mot Kläbo: ”Gillar det inte alls”

Foto: PONTUS ORRE, BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Johannes Hösflot Kläbo växte ut till den store OS-kungen på längdskidor.

I Ryssland har man dock stora anmärkningar på den norske skidstjärnans teknik.

– Vi gillar det inte alls. Det är så fult att åka på det sättet, säger Andrej Larkov till Dagbladet.

Johannes Hösflot Kläbo, 21, har dominerat världscupen i vinter och kom till OS i Pyeongchang som en av de stora favoriterna.

Och efter en trevande start i skiathlon har norrmannen motsvarat förväntningarna i sprint, stafett och sprintstafett innan Kläbo valde att tacka för sig och stå över femmilen.

– Jag kände helt enkelt att jag är mätt. Det är krävande att köra skidlopp och man måste vara motiverad för att göra det. Om jag känner mig lite osäker så är det bättre att ge bort platsen, för det finns andra åkare som är motiverade till 110 procent, sa Kläbo.

”Fel sätt att åka skidor”

Men det är inte bara positiva tongångar kring 21-åringen.

Nu får den norske skidstjärnan ta emot en skopa kritik från det ryska längdlandslaget.

De är inte tillfreds med Kläbos ökända teknik i uppförsbackarna.

– Kläbo är väldigt känd i Ryssland, men tekniken hans är inte populär i Ryssland. Den gillar vi inte alls. Det är så fel att åka skidor på det sättet. Vi tycker att man ska åka vanlig diagonalgång i uppförsbackarna, säger sprintern Andrej Larkov till Dagbladet.

Och för Larkov är det inte aktuellt att testa ”Kläbo-tekniken”.

– Nej, det kommer aldrig att ske. Det är absolut inte aktuellt för mig i alla fall. Det är inget fint sätt att åka skidor på. Kläbo-tekniken är väldigt effektiv, men jag tror aldrig att vi kommer se ryssar åka som honom.

Kläbo: Får tycka vad de vill

Johannes Hösflot Kläbo tar dock den ryska kritiken med ro.

– Det finns flera olika sätt att åka på. Det handlar om att hitta den som är mest effektiv. Den här tekniken fungerar för mig och vi såg på sprinten att det var flera som gjorde liknande. Så ryssarna får tycka vad de vill, säger han.

I lördagens femmil representeras Norge av Hans-Christer Holund, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby och Emil Iversen.

OS-höjdare 23 februari 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM