Uppsala krossade Södertälje i sista

Nu väntar en helt avgörande semifinal på tisdag. 

UPPSALA. Uppsala kvitterade semifinalserien mot Södertälje Kings till 3-3 i matcher. 

Men det mesta snacket inför mötet handlade om protester och spelskandaler. 

– Om det är så är det tragiskt för basketen, säger Axel Nordström. 

Snacket inför den sjätte semifinalen mellan Uppsala och Södertälje Kings handlade bara om den nya misstänka spelskandalen i basketligan. Sportbladet kunde i går avslöja att förbundet fått information om att ett tiotal matcher har visat avvikande spelmönster. Den gemensamma nämnaren är en och samma domare. 

I dag gick basketsverige.se ut med att två av matcherna som kan vara uppgjorda är den andra semifinalen mellan Uppsala och Södertälje den 9 april där Kings vann med 86-81 och den femte semifinalen i tisdags där mästarna vann med 86-85. 

– Vi känner lite att det är det förflutna. Vi förlorade de två matcherna, om de var uppgjorda kan vi fortfarande vinna, säger Axel Nordström och fortsätter: 

– Om det är så är det väldigt tragiskt för basketen och extremt tråkigt att all den tiden man lägger ner är uppgjord, men det är inget vi kan kontrollera. 

Protest avslogs

Uppsala lämnade även in en protest efter matchen mot ett domslut som man ansåg vara ett regelfel. Protesten avslogs dock av förbundet.

– Jag vet inte ens om det var en riktig protest för det verkar ju inte ha hänt någonting. Jag vet inte om de ville provocera oss eller om de tyckte det på riktigt. För mig som spelar det spelar det ingen roll, oavsett vad som händer måste jag bara gå in och spela. Det kan inte påverka mig eller någon annan i laget. Jag är basketspelare och inte politiker, säger Södertäljes Martin Pahlmblad. 

Södertälje öppnade matchen bäst, men Uppsala kom tillbaka och ledde med 17-15 efter den första perioden. Hemmalaget behöll kommandot i andra perioden och  ledde med 34-27 i paus.

I den tredje perioden kom Södertälje ut betydligt hetare. Efter en run på 10-0 var bortalaget tillbaka i matchen. Uppsala hade dock fortsatt ett litet grepp om matchen inför den sista perioden, 50-47.

Hemmalaget drog ifrån i den fjärde perioden och vann till slut med 74-63. Nu väntar en helt avgörande match i Täljehallen på tisdag. 

– Det kommer att bli en riktig basketfest. I mina ögon står det mellan de två hetaste lagen. Det laget som vinner den matchen kommer nog att ha en bra chans att vinna guldet, säger Nordström. 

Förbjudit snack om det

Snacket om domarskandaler och annat runt omkring har båda lagens coacher nu förbjudit. 

– Vi har bestämt i laget att inte diskutera det här alls, inte ens på träningen. Det har inget att göra med oss. Det är två lag där ute som verkligen vill ta sig till final, alla distraktioner som kan ta energi från spelarna är bara inte värt det, säger Uppsalas coach Kelly Grant. 

Vedran Bosnic: 

– Vi har inte tid att låta det påverka oss. Vi jobbar väldigt hårt och vi vill fokusera på sporten. Det är mitt jobb och spelarnas jobb. Jag pratade med dem väldigt kort och sa att vi inte ska fokusera på något annat. 

I final väntar Norrköping Dolphins som slog ut Borås Basket efter 4-2 i matcher. 

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN