”Utspelen är krigföring”

SPORTBLADET

SOK om Norges kritik av OS-upplägget: ”Ser det som kombo av respekt och oro”

KUUSAMO. Norska åkare och ledare har ifrågasatt svenska skidlandslagets satsning på hög höjd.

Nu avfärdar SOK:s sportchef Peter Reinebo utspelen.

– Psykologisk krigföring och vi tänker inte lägga oss i skyttegravarna och slå tillbaka utan bara ignorera och fokusera på vårt, säger han till Sportbladet.

Foto: Ställs mot varandra. I dagens jaktstart går Norges Therese Johug ut fyra sekunder före Charlotte Kalla.

Vi står i vallaområdet i Kuusamo. Brevid oss tonar den nya norska dubbeldäckaren upp över den svenska vallabussen.

Peter Reinebo är på plats under världscupspremiären för att ta pulsen på potentiella svenska OS-åkare, träffa OS-klara stjärnor och diskutera med det svenska tränarteamet.

En fråga som Peter Reinebo övervägde att ta upp på ett möte i går kväll med ledarstaben var hur de ska förhålla sig till norska utspel.

”Jag studsar till”

Tidigare i höst kritiserades det svenska höghöjdsupplägget inför OS, svenska landslaget var inte på höjd och tränade förrän i höstas medan Norge hade läger redan i juni/juli.

– För vår del hade det inte varit ett alternativ att göra som svenskarna och jag förstår att det kan blir reaktioner på det upplägget. Man behöver x antal dygn på höjden för att klara av OS som är på den höjden, sa damtränaren Egil Kristiansen till NRK.no.

Åkaren Vibeke Skofterud var överraskad över svenskarnas upplägg.

– Jag studsar till lite när jag hör om deras planer, måste jag erkänna, sa hon till NRK.no.

Sveriges olympiska kommitté, som har satsat 2,4 miljoner kronor på skidlandslagets läger på hög höjd, har noterat kritiken.

Och nu bemöter sportchefen Peter Reinebo utspelen.

– Norge har ibland attityden att de vet bäst och klankar ner på hur vi väljer att göra. Och de får väl ha den attityden, att de lägger energi på hur våra upplägg ser ut ser jag snarare som en kombination av respekt och oro, säger Peter Reinebo.

Risk för svenska tvivel

SOK-chefen ser dock att det finns en risk att enskilda åkare kan börja tvivla på om Sverige gör rätt när upplägget ifrågasätts. 

– Ja, så är det och landslagets ledning har agerat där. Norge gör så för de vill skaffa sig ett psykologiskt överläge. Det är som Petters passningar till Calle, som bara handlar om det. Man kan inte gå in i det, man får inte ta det på allvar, säger Peter Reinebo.

Utspelen mellan Calle Halfvarsson och Petter Northug har blivit flera under hösten och det kan bli aktuellt för landslagsledningen att sondera med Calle hur han upplever situationen.

Väljer annat än tester

Sportbladet träffade i går kväll den norska damtränaren Egil Kristansen.

Peter Reinebo anser att kritiken kring Sveriges satsning på hög höjd är psykologisk krigföring...?

– Nä, det är inte det. Men vi har alltid varit upptagna med att göra det som vi anser är bäst. Sen om någon annan menar annat är det helt okej, säger den norska damtränaren.

Han påstår inte att Sverige gör fel i sitt upplägg som bygger på tester vars resultat ska skapa en individuellt anpassade upplägg, men menar att Norge väljer en annan väg.

– Vi är inte mycket för att se till blodvärden, röda och vita blodkroppar, säger Egil Kristiansen.

Så har Kalla förvandlats

TEKNIKEN

Hon har i flera år jobbat med att utveckla tekniken i främst klassisk stil. Och nu faller pusselbitarna på plats. I den fria tekniken kommer hon delvis åka med lite högre frekvens. Charlotte som alltid velat åka stort och avslappnat ska nu anpassa åkningen till banans profil och variera mer mellan kortare tag och att långa skär.

SKÄRPAN

Fokuset har skärpts på träning. Charlotte Kalla har inte ökat mängden träning, vilket innebär att hon ligger fortsatt kring 870 timmar/år, men hon har ökat fokus och skärpa.

NYA STYRKAN

”Charlotte har tillräckligt med muskler och behöver inte bygga med massa”, konstaterar tränaren Magnus Ingesson. De har nu minskat inslagen med maxstyrka och ökat uthållighetsstyrkan för ben och armar. Det ger Charlotte lite mer action i åkningen. Förändringen inleddes redan i fjol.

FARTEN

Charlotte Kalla har hittat tillbaka till testvärden som hon haft tidigare för flera år sedan, som är personliga rekord. Ett sätt att höja konditionen har varit att höja farten i fartpassen. ”Hon har kört på en fart som ligger nära den hon har på 10, 15 km i tävling”, säger tränaren Magnus Ingesson.

ARTIKELN HANDLAR OM