31 turkiska friidrottare stängs av för dopning

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Skakas av jätteskandal – fem dagar före VM

Foto: AP
Släggkastaren Esref Apak är en av de som åkt fast.

Turkiet skakas återigen av en dopningsskandal.

Nu stängs hela 31 friidrottare av – i två år.

– Turkiet har nolltolerans mot dopning, säger Ugur Erdener, ordförande i Turkiets nationella olympiska kommitté, enligt TT.

Svarta rubriker har omgärdat turkisk friidrott den här sommaren och förra veckan meddelade friidrottens styrorgan, IAAF, att nio utövare testats positivt för otillåtna preparat.

Bland annat stanozolol, samma preparat som sprintern Ben Johnson använde sig av under OS i Seoul 1988, har använts samt oral turinabol, en steroid som användes i öst-Tysklands dopningsprogram på 70- och 80-talet.

”Nolltolerans”

Nu skriver AP att hela 31 utövare, misstänkta för dopning, stängs av i två år. Beslutet är taget av friidrottsförbundet och turkiska olympiska kommitténs antidopingorganisation.

– Turkiet har nolltolerans mot dopning och vår avsikt är att ha rena, unga idrottare tävlande på den internationella arenan i framtiden, säger Ugur Erdener, ordförande i Turkiets nationella olympiska kommitté, enligt TT.

Av utövarna som nu stängs av utmärker sig släggkastaren Esref Apak, 31, som en av de stora stjärnorna. Han vann OS-silver 2004.

Det är fortfarande inte känt vilka preparat som utövarna använt sig av.

Kan stängas av

Skandalen uppdagas bara fem dagar innan VM i Moskva drar i gång.

Efter att IAAF utförde en omfattande dopningskontroll mot turkiska friidrottare i samband med Medelhavsspelen som arrangerades i slutet av juni, och resultaten påstods vara chockerande, skrev The Telegraph att Turkiet, om uppgifterna visar sig stämma, riskerar att kastas ut ur VM i Moskva, samt att Istanbuls chanser att få arrangera OS 2020 minskas drastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott