Lindström stoppas – av smärtan

SPORTBLADET

”Jag hade hoppats springa två–tre mil – det har inte gått”

Sveriges bäste skidskytt har överbelastat vänster knä.

Smärtorna har förstört stora delar av sommarens och höstens löpträning.

– Jag hade hoppats kunna springa två-tre mil, men det har inte gått, säger Fredrik Lindström, 24.

Foto: Saknar OS-medalj. Fredrik Lindström är ett av våra största medaljhopp i OS – men en knäskada har förstört en del av hans uppladdning.

Efter VM-bronset i vintras höjde Fredrik Lindström sin träningsdos för att bli starkare och uthålligare till OS i februari 2014. Metoden verkar ha funkat, för tester i höst har visat att han höjt sitt syreupptag markant.

Men träningen har slitit på kroppen.

Lindströms säsong började i maj med löpträning. I ivern att komma i gång verkar han ha belastat kroppen för hårt.

– Det är inte någon akut skada som plötsligt dök upp. Under uppstarten stegrade jag löpträningen lite för hastigt och drog på mig det här, säger han.

Vänster knä har gjort ont sedan dess. Inte outhärdligt, Fredrik säger ”en fyra på en tiogradig skala”, men irritationen har varit nog för att hela sommarens och höstens löpning ska ha ­påverkats.

”Varit begränsad”

– Det är under kontroll men löpträningen har varit begränsad. Jag brukar köra långa pass, men nu har jag bara kunnat köra kortare, säger han.

Hur brukar ni löpträna?

– Vi kör inte så intensiva pass, men löpningen är bra uthållighetsträning och ger oss större variation. Man vill inte bara stå på rullskidor.

Hur långt kan du springa innan knäet sätter stopp?

– Ungefär en mil fixar jag, men jag hade gärna kunnat springa två-tre mil.

Medalj – givet mål

Fredrik Lindström har varit på pallen två VM i rad, men saknar OS-medaljer. För honom är det ett givet mål att ta sin första så länge vintern inte för med sig några stora missräkningar.

För visst är det ett avbräck att inte ha kunnat löpa som önskat, men han ser det inte som någon katastrof.

– Det är ett mindre bakslag eftersom jag har kört rullskidåkningen fullt ut. Nu är knäet tillräckligt bra för att jag ska kunna ha ­löpning som återhämtande träning då och då.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte