Dödsknockade sin vän i ringen – nu talar han ut

SPORTBLADET

Francisco ”Frankie” Leal avled i boxningsringen – efter en fajt mot sin vän Raul Hirales.

Nu talar en förkrossad Hirales ut.

– Som boxare vet man om riskerna när man äntrar ringen. Men om det hände honom kan det hända vem som helst, det skrämmer mig, säger Hirales.

Det var under en gala i mexikanska Cabo San Lucas för knappt två veckor sedan som mexikanen Francisko ”Little Soldier” Leal knockades medvetslös av landsmannen Raul Hirales, 29.

Läkare var snabbt uppe i ringen, la den knockade boxaren på bår, och förde honom akut till sjukhus – men Frankie Leal vaknade aldrig ur sin koma och dödförklarades på sjukhuset i San Diego.

”Vi tog bilder ihop”

Spanska ESPN har nu fått tag på Raul Hirales, som fortfarande har svårt att ta in det fruktansvärda som har inträffat.

– Men jag börjar bli lite lugnare, försöker att få tiden att gå. Jag vet inte vad som kommer att hända med mig, det enda jag vet är att jag har mina barn och min fru och att jag tar en paus från boxningen för resten av året, säger han.

Raul Hirales lärde känna Francisco Leal 2002. Ibland umgicks deras familjer med varandra.

– Nu var det ett tag sedan vi hade kontakt, men vi tillbringade mycket tid ihop i landslaget när vi var amatörer. När vi möttes igen inför matchen var allt som vanligt, vi tog bilder ihop på invägningen och sa att vi borde ta en middag ihop med våra familjer.

I all bedrövelse hoppas Raul Hirales att det tragiska som inträffat kan bli en väckarklocka för boxningskommissionen i Mexiko.

Ifrågasätter sjukvården

– ”Frankie” kom alltid väl förberedd till fajterna; vältränad, konkurrenskraftig. Jag noterade inte att han mer trött än vanligt, och vi utdelade väl ungefär lika många slag var.

– Jag anser att kommissionen bör vara mycket noga med sjukvården. Det ska finnas en läkare på plats som är välutbildad i idrottsmedicin, och ambulanspersonalen ska ha de resurser som krävs för att något sånt här aldrig ska inträffa igen.

Det bör nämnas i sammanhanget att Frankie Leal åkte på en våldsam knockoutförlust mot Jevgenij Gradovitj redan i mars 2012.

Leal debuterade som proffsboxare 2005 (super bantamvikt) och vann 20 av sina 31 proffsmatcher, 13 av dem på knockout.

Francisco Leal skulle ha fyllt 27 år förra fredagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning