Emmas val i finalen: Rött

avAndreas Käck, Emil K Lagnelius

"Vi måste följa reglerna”

MOSKVA. Emma Green Tregaros ställningstagande i debatten om antihomolagen har blivit friidrotts-VM:s stora snackis.

I finalen följer hon rekommendationen från svenska friidrottsförbundet och skippar regnbågsfärgade naglar.

Färgen för dagen är i stället helrött.

– Enligt IAAF:s regler kan hela nationen straffas om en tävlande bryter mot reglerna, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertson.

Efter att Emma Green Tregaro lade ut en bild på Instagram i onsdags har debatten pågått för fullt.

Medaljhoppet fick stöd av förre höjdhopparen Kajsa Bergqvist och landslagskollegan Moa Hjelmer – men fördömdes av stavstjärnan Jelena Isinbajeva, som sedan fick kalla fötter och menade att hon hade blivit feltolkad.

Nyblivna svenska guldmedaljören Abeba Aregawi fick frågan vad hon ansåg, och sa att hon inte kan stödja aktionen då hennes tro inte tillåter homosexualitet.

Har diskuterat med Emma

Frågan var: Kommer Emma Green Tregaro att ha regnbågsmålade naglar även i finalen?

Svaret är: Nej.

Det blir i stället helröda naglar.

IAAF har meddelat att de inte kommer att diska henne, men det är otillåtet med politiska budskap i ett VM.

Svenska friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste berättade för Sportbladet tidigare i dag att man har diskuterat ärendet med Emma Green Tregaro och informerat om IAAF:s regelverk.

Och senare på lördagen berättade generalsekreterare Anders Albertson hur man resonerat från förbundets sida.

– Jag vet inte hur IAAF hade reagerat om Emma hade målat sina naglar i regnbågens färger. Men enligt reglerna kan hela nationen straffas om en tävlande bryter mot reglerna. Det är inte unikt för friidrotten, samma regler gäller inom fotbollen med Uefas Fair play. Jag vet att på Ullevi är man tvungen att plocka bort politiska budskap.

– Sen måste jag påpeka att IAAF är för människors lika rättigheter, även om det kan förefalla tvärtom, säger Albertson.

”Måste följa reglerna”

Han tycker att fokus har hamnat på fel saker inför finalen.

– Jag hoppas verkligen att Emma kan koppla bort det som inte har med själva höjdhoppet att göra. Jag tror att hon känner en stolhet över det hon gjort, samtidigt är jag rätt säker på att hon vill hoppa höjd. Det är det hon kom hit för att göra, säger Albertson.

Att Emma, på förbundets och IAAF:s vädjan, väljer att tävla med naglar färgade i helrött ser han inte som ett potentiellt störningsmoment.

– Det handlar helt enkelt om att vi måste följa reglerna, säger han.

Gjorde Emma rätt eller fel?

– Det var ett val som Emma Green Tregaro gjorde, att måla naglarna. Det står för henne. Jag kan sympatisera med det hon gjorde, uppfattningen man får är att det var en grej som kom från hennes hjärta. Men med tanke på all uppmärksamhet det har fått nu blir en aktion av samma slag en mycket tyngre markering än det var i kvalet.

”Inte så himla korkade”

Tomas Riste:

– Jag hoppas att det går bra för Emma i höjdfinalen, men jag hade hoppats på att det skulle vara det som det är fokus på. Det har blivit ett väldigt konstigt fokus, här tog vi ett VM-guld för första gången på länge, det kom i bakvattnet av allt annat. Det kanske visar att IAAF:s regler inte är så himla korkade som man vid en första anblick kan tycka.

EMMAS NAGLAR BLEV VM:S STÖRSTA SNACKIS – DETTA HAR HÄNT

14 augusti: Emma Green Tregaro lägger ut en bild på sociala medier där hon visar upp sina nymålade naglar. Fingrarna representerar regnbågens färger och är en protest mot att Ryssland stiftat en ny lag som diskriminerar hbt-personer.

Torsdag morse: Green Tregaro berättar om sin protest. Att svenskan tog ställning vann uppskattning över h­ela världen. Men inte i Ryssland...

Torsdag eftermiddag: Jelena Isinbajeva gick på en presskonferens ut och sågade Green Tregaro. ”Det är respektlöst mot vårt land, och våra medborgare. Jag stödjer vår regering.”

Torsdag kväll: Tusentals svenskar, inklusive kända sportprofiler, går ut och stöttar Green Tregaro.

I går eftermiddag: Isinbajeva skickar ut ett pressmeddelande om att hon blivit missförstådd.

”Jag respekterar mina motståndares åsikter och låt mig göra en sak klar: jag är emot all diskriminering av homosexuella, säger hon i ett uttalande, enligt AP, och skyller på att engelskan inte är hennes modersmål”, säger hon.

I går kväll: Över 30 000 har delat Sportbladets #GoEmma-bild till stöd för Tregaro Green och den ryska HBTQ-rörelsen i Ryssland. Runt 1, 3 miljoner människor har sett bilden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott