Han tjänar miljoner för att ge bort dem

Tyske superstjärnan Philipp Gruissem struntar i lyxbilar och klockor: ”Helt absurt”

Tyske pokerproffset Philipp Gruissem, 27, räknas som en av världens bästa och spelar in miljontals kronor.

Vad han gör för alla vinstpengar? Skänker bort det till välgörenhet.

– Jag tjänar pengar för att ge till andra, säger han i en lång intervju med PokerListings.

Det var i samband med EPT-turningen i Wien, som avgjordes i helgen, som pokersajten PokerListings fick en längre intervju med tysken Philipp Gruissem. Han har spelat in miljontals kronor vid pokerborden och räknas som en av världens bästa.

Men för honom är inte pengarna viktiga, han lever nämligen enligt konceptet ”effektiv altruism”.

– ”Effektiv altruism” är ett förhållningssätt till livet. I stora drag betyder det att jag tjänar pengar för att ge till andra, säger Philipp Gruissem till PokerListings.

Han fortsätter:

– Jag fattar de beslut som är mest gynnsamma för andra människor. Det bästa sättet för mig att göra det är att spela poker.

”Besökte dem i Uganda...”

Han berättar bland annat att sina första 60 000 dollar, eller knappt 400 000, han tjänade gav han bort till “Schistosomiasis Control Initiative” (SCI), som bekämpar bilharzios (snäckfeber) och maskangrepp. 

– De arbetar i Uganda och jag besökte dem nyligen, berättar Gruissem.

– Vi vill använda pengarna så effektivt som bara är möjligt. I Tyskland kan jag inte göra mycket med 2 000 dollar. I Uganda kan jag hjälpa tusen personer.

”Helt absurt”

I pokervärlden är välgörenhet inget som uppskattas, något som den tyske pokerspelaren tycker är konstigt.

– Det är ocoolt. Många spelare gillar att visa upp sina nya bilar eller klockor. Det är helt absurt, när man tänker på det, säger han till PokerListings.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN