Svensk får chansen hos McLaren

SPORTBLADET

Gustav Malja kan gå samma väg som Hamilton

En svensk talang får chansen hos McLaren.

Gustav Malja kan nu gå hela vägen till F1 – på samma sätt som Lewis Hamilton och Kevin Magnussen.

Foto: gustavmalja.com
Gustav Malja

2007 debuterade Lewis Hamilton i F1. Han kom från McLarens eget talangprogram och bara ett år senare vann han VM. På söndag är det Kevin Magnussens tur. Även han har tränats av McLaren Performance Academy.

Men i skuggan av dem får nu en ung svensk kille chansen. Gustav Malja, 18, har  fått en av de eftertraktade platserna i F1-teamets utvecklingsprogram:

– Det här är en möjlighet som alla förare drömmer om; en väldigt speciell chans som jag är extremt tacksam över att ha fått, säger Gustav Malja i ett pressmeddelande.

– Mitt slutliga mål är att en dag tävla i just Formel 1, och genom McLaren Performance Academy får jag en fantastisk insyn i vad som krävs för att nå hela vägen. Jag besökte McLaren Technology Centre i samband med uttagningarna och förstod direkt att det här teamet gör allting fullt ut – det var den häftigaste byggnaden jag sett i hela mitt liv, och det känns grymt att få återvända dit både nu till helgen och framöver.

”Massor att lära”

Han får nu ta del av McLarens specialtränare, dietister, mentala tränare och andra kunskaper och målet för stallet är att utbilda sina egna juniorer till F1-förare.

På samma sätt som man har utbildat Lewis Hamilton och Kevin Magnussen.

– Jag vet att jag har massor kvar att lära mig – det är precis därför den här möjligheten är så värdefull – och nu gäller det att ta tillvara på alla nya resurser för att öka mina chanser att i slutändan vinna fler race, säger svensken.

Vunnit 20 VM-titlar

McLaren är ett av de klassiska F1-stallen. Man debuterade i serien 1966, har vunnit åtta konstruktörstitlar och 12 förarmästerskap. Bland stallets världsmästare återfinns Lewis Hamilton och finländaren Mika Häkkinen. På 1980-talet körde Stefan Johansson för just McLaren.

– Vi är mycket glada att kunna meddela att Gustav har fått en plats på McLaren Performance Academy 2014, säger Clayton Green, manager för McLaren Human Performance Programme.

– Han är en ung förare som visat prov på stor målmedvetenhet och som verkligen är beredd att satsa för att maximera sin talang. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med honom den här säsongen i vår gemensamma strävan efter framgångar på racerbanan.

Läs om nattens F1-träning här

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1