Pietilä Holmners krisplan för att rädda OS

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Pietilä Holmner.
Foto: Bildbyrån
Maria Pietilä Holmner.

Maria Pietilä Holmner ser inte ut att tävla i år.

Med mindre än två månader kvar till OS börjar tiden bli knapp.

– Dygnets timmar går ut på att få det här i schack, säger stjärnan. 

Maria Pietilä Holmner har varit ett givet medaljhopp under alla mästerskap de senaste åren. Men de senaste säsongerna har stjärnan också dragits med skadeproblem. 

”PH” var med hela försäsongen inför OS-säsongen, men tvingades i mitten av september avbryta ett läger för att försöka få bukt med ryggproblemen som besvärat henne i flera år. 

– Jag valde att bryta för att vara lite klok och sedan fick jag väl ett litet bladslag och har väl haft ganska väldigt ont. Det var ett tydligt tecken på att jag behövde ta det lugnt. Det går framåt, men det är ju inte här hemma på kökspallen jag vill sitta och montera någon julgransbelysning, säger hon och fortsätter: 

– Jag har kört rehab för den här ryggen i ganska många år nu och jag vet vad som krävs och vad jag behöver göra. Även om det är väldigt svårt att sitta i soffan och se de andra åka och ha flygbiljetter som man måste avboka.

Drömmer om OS-medalj

Hon har börjat åka skidor, men mest bara längdskidor – även om det har blivit några åk även utför.

– Längskidor funkar väldigt bra. Det som är tufft för mig är det snabba vändningarna så jag har simmat, gymmat och åkt längd. Men när Anna (Swenn-Larsson) och Emelie (Wikström) var här förra veckan åkte jag några friåk. Väldigt, väldigt lugnt för att känna och så länge det är slätt och fint är det inga problem men jag är en bit ifrån att kunna ställa mig på världscupstart.

Pietilä Holmner har stått över Levi och Killington och har räknat bort resterande världscuptävlingar i december. Då återstår bara fyra tävlingstillfällen i januari för att kvalificera sig för OS. 

– Det är en skitdålig uppladdning, men jag står hellre där och har en hel rygg. Samtidigt är det inte självskrivet att jag ska åka OS, jag måste kvalificera mig också. Jag jobbar mot tiden och har en ganska tajt tidsram. 

– Jag gör absolut max av vad jag kan göra. Dygnets timmar går ut på att få det här i schack. Ska jag ha något på OS att göra kan jag inte tänka på min rygg. Jag har en dröm om att ta OS-medalj fortfarande.

Kan välja bort favoritgrenen

”PH” känner att hon behöver minst två tävlingar i såväl storslalom och slalom för att ha en realistisk chans att kunna göra ett resultat som tar henne till OS. I Maribor 7-8 januari är det både storslalom och slalom på schemat och där hoppas hon komma till start. 

Tvingas hon välja mellan grenarna är det dock favoritgrenen slalom som ryker. 

– Mitt hjärta säger ju alltid att jag ska köra två. Slalom är lite enklare att komma igång i, man kan liksom slugga sig igenom. Samtidigt är det i slalom jag känner av ryggen mest så måste jag satsa på en satsar jag på storslalomen, säger hon och fortsätter:
– Jag ger ju inte upp så är det bara. Jag hade önskat att jag var i en annan sits, men nu backar jag av för att det ska bli bra. Det är en skitkonstig plan, men jag gör på den.

Publicerad: