Handbolls-VM (damer)

Herrlandslaget sänkte sin ersättning för damernas skull

Avslöjar: Alla bonusar och ersättningar

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

STUTTGART. Damernas och herrarnas handbollslandslag har från och med i år exakt lika mycket i alla bonusar och ersättningar.

Sportbladet kan avslöja att herrarna sänkte sin landslagslön för att damerna skulle få lika mycket.

– Det var självklart. Vi gör ju exakt samma jobb, säger Tobias Karlsson, herrarnas förre lagkapten.

Förre lagkaptenen Tobias Karlsson

I höst har damlandslaget i fotboll under stor uppståndelse till slut förhandlat fram ett nytt ekonomiskt avtal med sitt förbund.

Men man befinner sig fortfarande långt efter herrarna.

Samtidigt har det danska damlandslaget i fotboll strejkat för att få till bättre villkor och i Norge blev det stora rubriker när fotbollsherrarna sänkte sin ”landslagslön” för att damerna ska få lika mycket.

Får 700 kronor om dagen

Sportbladet kan nu avslöja att handbollsherrarna redan för två år sedan sänkte sin dagsersättning för att damerna skulle kunna få sin höjd och därmed lika mycket.

– När jag satt och såg det med Norges herrar på Sportnytt sa jag till min fru att det gjorde ju vi redan för 1,5-2 år sedan, säger Tobias Karlsson, lagkapten i blågult när det nuvarande avtalet slöts men som sedan slutat i landslaget.

– Vi gjorde inte det i PR-syfte för att plocka några poänger utan för att det var självklart eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, oavsett om det är damer eller herrar, säger Karlsson.

Numera får damerna och herrarna 700 kronor om dagen när man är med landslaget.

– Jag tror till och med att detta var på herrarnas eget initiativ, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

110 000 kronor för VM-guld

Utjämningen mellan damerna och herrarna i avtalen har skett i tre steg: dagsersättning, medaljbonus och kvalbonus. Och från och med i år är alla tre delarna jämlika sedan kvalbonusen också justerats.

– Det var en del av vår Vision 2017, att vi skulle jämställa damerna och herrarna. Nu är vi ikapp och alla ersättningar är på kronan lika stora, säger Tjernberg.

Kvalbonusen har aldrig tidigare avslöjats men Sportbladet kan berätta att den ligger på 40 000 kronor per spelare för att man kvalat in till ett mästerskap.

Skulle damerna (eller herrarna för den delen i sitt kommande EM) ta guld i VM får spelarna cirka 110 000 kronor var. Silver ger 75 000 och brons 50 000.

”Väldigt stolt”

Men det är inte bara pengarna som är lika i handbollen.

– När det gäller till exempel storlek på ledarstaber och hur många mästerskap vi ställer upp i på ungdomssidan har vi gjort lika så länge jag kan minnas. Att inte göra det har aldrig varit en ”issue”, säger Tjernberg.

Isabelle Gulldén om det jämlika, ekonomiska avtalet:

– Vi har jobbat hårt för det och förbundet har lyssnat jättebra. Handbollen har verkligen tagit ett steg i rätt riktning och det är jag väldigt stolt över.

Ni har kommit längre än fotbollen?

– Ja, så är det. Men frågan är om fotbollen någonsin kommer att komma dit. Men där är det större pengar uppifrån, från de internationella förbunden, säger Gulldén.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 1,5 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Här är svenska spelarnas VM-bonus

ÄMNEN I ARTIKELN

Handbolls-VM (damer)

Handboll

Tobias Karlsson (handbollsspelare)

Isabelle Gulldén