Motorsport

Ericsson får stanna i F1 och Sauber

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Marcus Ericsson stannar i formel 1.

Han har förlängt kontraktet med Alfa Romeo Sauber F1.

– Det är en stor ära att få köra för teamet 2018, säger Ericsson.

I veckan presenterade F1-teamet Sauber ett nytt samarbete med Alfa Romeo. Den italienska biltillverkaren går in som namnsponsor och inleder ett tekniskt samarbete med det schweiziska F1-teamet. Alfa Romeo var det första världsmästarteamet i F1 1950 och i en hyllning ändrar bilen nu färg, från blått och gult till rött och vitt.

Nu är det också klart vilka förare som ska köra för stallet 2018.

En av förarplatserna går till Marcus Ericsson från Sverige.

– Det är en stor ära att få köra för teamet 2018. Jag ser verkligen fram emot det och mycket stolt över att få vara med från starten av det här spännande projektet, säger Marcus Ericsson.

– Jag är säker på att jag kan bidra med både kunskaper och erfarenheter.

Bra komplement

Den andra föraren blir som väntat till Ferraris skyddsling Chales Leclerc från Monaco.

– Med Marcus och Charles har vi en stark duo till vårt första år som Alfa Romeo Sauber F1 Team. Marcus är en erfaren F1-förare som vet hur det fungerar och eftersom han jobbat här i tre år vet han hur stallet fungerar. Han är en lagspelare med en mycket positiv utstrålning, säger teamchef Frederic Vasseur.

– Charles har visat vilken talang han har i flera olika mästerskap och han är mästare i F2. Han har kört fyra träningar och två däckstest för oss och övertygat teamet genom att vara både proffsig och karismatisk. Jag ser fram emot 2018 och är övertygad om att de kommer att komplettera varandra bra.

Femte säsongen för Ericsson

För Marcus Ericsson blir detta hans femte år i Formel 1, hans fjärde hos Sauber. Under sin första säsong för teamet tog han nio VM-poäng, men de senaste två säsongerna har han inte tagit någon placering bland de tio främsta. 2017 slutade Sauber sist i märkes-VM men inför nästa säsong är målet högre ställt. Sauber har en mycket välutrustad fabrik och har även värvat den erfarne teknikchefen Jörg Zander och satsar på att ta en placering högre upp i resultatlistan.

– VI kommer att ha mycket att göra under vintern och det är viktigt att vi jobbar hårt med att utveckla bilen så att vi får en bra start på säsongen, säger Ericsson.

– Jag är optimistisk och jag tror att vi kan ta ett stort steg framåt 2018 och att vi har goda chanser att avancera i startfältet.

Leclerc vann GP2 tidigare i år och han har under hösten kört ett antal fredagsträningar för Sauber. Ferraris andra juniorförare, Antonio Giovanazzi, blir teamets tredjeförare. Han gjorde två inhopp i F1 2017 när han ersatte skadade Pascal Wehrlein hos Sauber.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att komma ikapp teamen framför, säger stallchef Frederic Vasseur.

F1-säsongen 2018 startar med försäsongstester i februari.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ANNAS MOTORLISTA

1) Thed Björk
36-åringen är Sveriges första världsmästare i racing. Ett stort grattis till en perfekt genomför säsong i WTCC.

2) Felix Rosenqvist
I fjol var han trea, nu startar nästa säsong i Formula E och han satsar på en titel. Dessutom ska han utmana Fernando Alonso i Daytonas 24-timmarslopp.

3) Alfa Romeo
Den italienska tillverkaren gör F1-comeback, tillsammans med Sauber. Det sägs att Marcus Ericsson och Charles Leclerc kör för teamet nästa år, men Ferrari (som tillverkar motorn) vill gärna se italienaren Antonio Giovanazzi i en bil.

4) Robert Kubica
Hans tester i Abu Dhabi var enbart positiva. Räcker det för en F1-comeback?

5) Sebastien Ogier
Världsmästaren fortsätter att köra WRC för M-Sport även 2018.

6) Yvan Muller
Den fyrfaldige världsmästaren i WTCC är mannen bakom Thed Björks framgångar. Han har jobbat som utvecklingsförare åt Volvo och gett svensken goda möjligheter att förbättra sitt tekniska kunnande.

7) Joel Eriksson
Det ryktas om att han ska köra DTM för BMW nästa år. Även Mattias Ekström har kontrakt för 2018, han kör för Audi.

8) Force India
2018 lämnar det namnet F1, men teamet är kvar. Det nya namnet presenteras nästa år, tillsammans med den nya bilen.

9) Stig Blomqvist
Den gamle världsmästaren och hans kartläsare Mattias Adielsson råkade ut för mycket tekniska problem under East African Safari Rally och avslutade tävlingen mitt i fältet.

10) Lance Stroll
F1-föraren kör Daytonas 24-timmarslopp - i team med Felix Rosenqvist.

Motorstopp
Sao Paolo
I mars 2018 skulle den brasilianska staden arrangera ett lopp i Formula E, men man drar sig ur. Nu letar mästerskapet efter en ny arrangör.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag vill hela tiden fortsätta klättra mot toppen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Marcus Ericsson

Alfa Romeo

Ferrari