Hyllade Hitler – nu försvarar han sig

SPORTBLADET

Ecclestone hävdar att han blivit missförstådd

Bernie Ecclestone hyllade Adolf Hitler.

Nu hävdar han att allt är ett missförstånd.

Foto: AP
Bernie Ecclestone.

I helgen gav F1-gurun Bernie Ecclestone en intervju i brittiska The Times där han hyllade den förre tyske diktatorn Adolf Hitler som styrde landet inför och under det Andra världskriget.

– Det kanske är fruktansvärt att säga. Men på många sätt var Hitler bra på det sättet att han kunde styra folk, och han var bra på få saker gjorda. Mot slutet kom han vilse, antingen vilseleddes så hade han den (agendan), så han var inte en väldigt bra diktator, sade F1-gurun till The Times.

Minister lämnade återbud till möte

Intervjun har väckt mycket stor uppståndelse i Tyskland. Ronald Lauder, president för den judiska världskongressen, har krävt Ecclestones avgång och Baden-Württembergs ministerpresident Günther Oettinger har lämnat återbud till ett sedan länge planerat möte. F1-gurun och politikern skulle ha träffats under F1-lopp på Nürburgring för att diskutera Hockenheims framtid som F1-bana.

– Ministerpresidenten bestämde sig för att ställa in mötet efter det att han tagit del av helgens uttalande, säger regeringens talesman Christoph Dahl till den tyska nyhetsbyrån dpa.

Nu backar Bernie Ecclestone och i en intervju med tyska Bild säger han att allt är ett stort missförstånd

– I intervjun diskuterade vi strukturer och att det ibland kan vara bra när beslut fattas av en person, utan att det är en massa annat folk inblandade i beslutsprocessen. Sedan fick jag frågan om jag känner någon diktator, säger Bernie Ecclestone.

”Skulle aldrig attackera en minoritet”

Tidningen frågar varför han hyllat Hitler och får svaret:

– Jag har aldrig sagt att Hitler är ett bra exempel, men påpekat att han arbetade mycket framgångsrikt mot både finanskrisen och den höga arbetslösheten innan han begick de fruktansvärda brotten.

Dessutom ber han om ursäkt.

– Jag skulle aldrig komma på idén att såra känslorna hos ett helt folk. Många av mina närmsta vänner är judar och alla som känner mig vet att jag aldrig skulle attackera en minoritet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1