Farhiya Abdi hjälte när Sverige tog andra raka: ”Gjorde mitt jobb”

SPORTBLADET

Sverige höll på att tappa matchen.

Men då klev stjärnan Farhiya Abdi fram.

– Jag gjorde bara mitt jobb, säger hon efter vinsten mot Polen.

Farhiya Abdi.

Sveriges andra match i hemma-EM i Södertälje såg ut att bli en behaglig historia. Redan efter 5.50 ledde laget med 10–0, och när halva matchen var spelad var ställningen 35–25.

Lika med tio kvar

I slutet av den tredje quartern hände dock något. Polen spelade upp sig och ett darrigt Sverige tappade allt försprång vilket gjorde att det stod 45–45 med endast tio minuter kvar att spela.

”Bara mitt jobb”

– De bytte till zonförsvar vilket vi fick lite problem med, säger tränaren Mikael Johansson, som hade ett ess i rockärmen: Farhiya Abdi.

08 Stockholm-spelaren hamnade tidigt i foulnöd vilket gjorde att hon fick sitta mycket på bänken, men i den fjärde quartern fanns hon med från start, och satte snabbt två tvåpoängare vilket gjorde att Sverige fick ett välbehövligt försprång.

– Vår coach sa att jag skulle gå in och ta för mig, så jag gjorde bara mitt jobb, säger Abdi, vars poäng blev startskottet för en bra svensk quarter.

Sverige gick till slut ifrån till 66–57 efter hela elva poäng av Abdi. Därmed blev Abdi poängbäst i Sverige med sina 19 poäng (tillsammans med Cleopatra Forsman-Goga) för andra matchen i rad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket