Här startar Sven Tumba Sportbladets supersatsning

SPORTBLADET

Legendaren sätter betyg på banan där karriären började

1 av 3
STÅR STADIGT Sven Tumba slog Sportbladets 50 år yngre reporter i en match.

458 banor ska betygsättas.

För att kicka igång jättesatsningen anlitade Sportbladet bästa möjliga expertis – och gick 18 hål på Stockholms Golfklubb med svensk golfs egen gudfader:

Sven Tumba, 77.

Förutsättningarna var perfekta. Sol, 25 grader, lätt vind och en bana helt för oss själva. Det fanns inte särskilt många bortförklaringar för mig, som 27-årig reporter, att ta till efter att ha fått stryk med sju slag av en snart 78-åring farbror som de senaste åren besegrat cancer, fått en hjärtinfarkt och brutit lårbenshalsen.

Men det finns en – och den räcker gott.

Motståndaren var Sven Tumba, hockey- och fotbollslegenden som gjorde golfen till en folksport i Sverige.

– Skönt att vinna den första upplagan av Aftonbladet Open, säger Tumba med ett karaktäristiskt flin efter rundan på 81 slag brutto.

Klubban gick av

Under 18 hål slog han egentligen bara ett dåligt slag. Ett inspel från 130 meter studsade rakt upp i luften – och landade tio retliga meter fram. Men givetvis fanns det en orsak till missödet:

Klubban hade gått av.

– Konstigt, det hände mitt i svingen. Det är väl gamla synder som straffar sig. Det är rätt många klubbor som knäckts genom åren. Jag har alltid haft ett jävla temperament.

Spelat mot Palmer

Att 15-handikapparen Tumba gick runt på 81 slag, tolv över par, är ingen slump.

Det var på den här banan han inledde sin karriär och han känner minsta lilla krök i terrängen. Och när Tumba börjar snacka gamla minnen från Stockholms Golfklubb kommer två andra legender genast på tal.

– Här har jag spelat mot Arnold Palmer och Sam Snead.

Rätt skapliga golfspelare?

– Och fina grabbar, framför allt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf