Sportbladet

Han gjorde alla fyra mål – i en 2–2-match

Av: 

Lars Nylin

SPORTBLADET

Lars Nylin om Aston Villas kultspelare Chris Nicholl

Tipsextra-hjälte Aston Villas försvarare Chris Nicholls var en ofta återkommande profil i klassiska "Tipsextra".

Tipsextra-hjälte Aston Villas försvarare Chris Nicholls var en ofta återkommande profil i klassiska "Tipsextra".

Foto: avfc.com

”Vilken spelare gjorde alla fyra målen i en match som slutade 2–2?”

Frågan är en klassiker bland konässörer av engelsk ligafotboll. Rätt svar är Chris Nicholl och matchen spelades mellan Nicholls Aston Villa och Leicester City.

För många är Nicholl med den bedriften för evigt en av de typiska symbolerna för den era när Sveriges Televisions ”Tipsextra” innebar den enda glimten av den internationella klubbfotbollen.

Men den gänglige mittbacken var mycket effektiv även i andra bemärkelser. Det hjälpte till att placera honom i historieböckerna.

Nyckelspelare i Nordirland

Nicholls, född i Manchestertrakten men nordirländare, spelade först i Burnley. Efter några säsonger i Luton upptäcktes han av storklubbarna. Aston Villa vann dragkampen och han spelade så småningom över 200 ligamatcher för Birminghamklubben.

Därefter blev det lika många till i Southampton, där Nicholls minst lika markant personifierade klubbens försvarsspel.

Under säsongerna i Aston Villa och Southampton var han också en nyckelspelare i Nordirlands landslag, där han totalt gjorde 51 landskamper.

Karriären rundades av med att Nicholl 37 år gammal gjorde en säsong i Grimsby Town.

Tog över favoritklubben

Därefter satsade han på en tränarkarriär som inleddes med fem säsonger i just Southampton, fyra av dem gick hyfsat, den femte gick sämre och han fick gå.

Efter detta var han borta från fotbollen i tre år innan han fick chansen att träna sin favoritklubb, Walsall. Tiden hos ”The Saddlers” blev dock ingen större succé. Som bäst tog Nicholl upp Walsall i division II. Men när han misslyckades med att nå det som idag kallas The Championship hoppade han av.

Han har senare gjort en tillfällig återkomst som assisterande tränare, 2001, och han kandiderade så sent som 2006 till huvudtränarrollen. Men till Nicholls och Walsallsupportrarnas besvikelse ratades han och han har därefter fått vara en supporter bland andra på Bescot Stadium.

Chris Nicholl delar nu istället sin arbetstid mellan att vara rapportör för nyhetsbyrån Press Association och den färska uppgiften som manager för Aston Villas veteranlag.

"Paniksköt från 40 meter"

När han förra året introducerades i den sistnämnda rollen berättade Nicholls om sitt mest klassiska mål, i en ligacupfinal för Aston Villa mot Everton.

Nicholl tog ner målet på jorden genom att beskriva det: ”När den förste motståndaren kom mot mig sänkte jag ena axeln och passerade honom. När den andre kom sänkte jag den andra axeln och gick förbi på andra sidan. När den tredje tornade upp sig hade jag inga fler axlar att sänka. Då fick jag panik och sköt från 40 meter”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert: