Svensk knall i Åre – Hans Olsson trea i störtloppet

SPORTBLADET

”Det här är så stort för mig”

Foto: Hans Olsson.

Känslorna tog över efter att Hans Olsson säkrat en tredjeplats i störtloppet i Åre.

– Det här är så stort för mig. Jag har jobbat länge för det här och jag så stolt över mig själv i dag, säger han.

Olsson var redan historisk när han kom till Åre. När han kom trea i säsongens första störtlopp, i Lake Louise i november, blev han den förste svenske mannen någonsin att ta en pallplats i störtlopp i världscupen. Att upprepa bedriften i säsongens sista tävling, i backen han kan åka med förbundna ögon, ger honom det kvittot som han hoppats och drömt om att få.

Men som han ofta betvivlat.

– Jag har många gånger inte trott att jag skulle lyckas närma mig världstoppen. Jag började inte åka fart förrän 2004 då jag vann junior-VM i super-G. Efter det sa våra österrikiska tränare att ”nu är det slut med slalomåkandet”, sen dess har jag bara åkt fart.

– Jag har kämpat hårt och först nu har jag lärt mig att övervinna mig själv.

Vill till toppen

Det han framför allt övervunnit är rädslan.

– Det är mänskligt att rygga tillbaka när det går 140 kilometer i timmen och skidorna klapprar under dig och mjölksyran gör att man nästan tappar synen. Nu har jag tagit mig över trappsteget (rädslan) och kan fokusera på vad jag ska göra.

Men han säger samtidigt att han är under utbildning, att han fortfarande har mycket kvar att lära i de svårare störtloppen. För han vill fortsätta inom fartgrenarna, han vill till toppen. Och samtidigt som störtloppen skrämmer, vill han inte vara utan kickarna han får av farten.

– Känslan när man kommer i mål och adrenalinet sprutar – det finns ingen känsla som slår det. Jag tror inte kokain kan vara i närheten av det – jag lever för den känslan.

När norrmannen Aksel Lund Svindal åkte störtlopp för första gången i Åre, ett FIS-lopp som 16-åring, kom han bland de sista. Därefter har han varit oslagbar. Tre starter – tre segrar.

– Jag har inte haft ett dåligt åk i den här backen. Man får självförtroende i en backe man lyckats i tidigare, man vet på start att det inte behövs några mirakel för att lyckas, säger han.

Svindal vann loppet med 20 hundradelar före schweizaren Didier Cuche och 36 hundradelar före Olsson. Norrmannen är nu i ensam ledning i världscupen.

”Har en bra chans i OS”

Det är inte ofta en elitidrottare säger att han eller hon ska minska på muskelstyrkan. Men det tänker Hans Olsson göra inför nästa säsong.

– Jag väger 104 kilo och det blir tungt att bära på under en längre tid, så jag ska gå ner fyra-fem kilo muskler till nästa säsong. Det gör nog att det går lättare i svängarna.

Målet nästa säsong är förstås att lyckas i OS i Vancouver – och störtloppet där liknar de backar där Hans Olsson tidigare lyckats bra i.

– Jag har en bra chans där, säger han hoppfullt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint