Superstjärnorna väljer Spanien

SPORTBLADET

Alfelt: Det blir säsongens mest underhållande liga

Foto: AP
Ronaldo. Spanska ligans största stjärna.

MALMÖ. Cristiano Ronaldo, Kaká, Zlatan Ibrahimovic, Karim Benzema...

Stjärnorna väljer spanska La Liga.

Det gör jag också.

Inte så att någon därnere vill ha mig som fotbollsspelare, men ska jag utnämna en liga till den bästa och mest underhållande blir det Spaniens i år. Åtminstone tveklöst den mest underhållande.

Fortfarande är nog Premier League den jämnaste ligan även om topp fyra-lagen – Manchester United, Liverpool, Chelsea och Arsenal – är på en högre nivå än de andra. I år utmanar visserligen Manchester City med tunga värvningar men som alltid gäller det att få till ett lag av köpen också.

Vilket inte alltid är så enkelt som man kanske tror när man köper dyr kvalitet.

Real Madrid har köpt dyrast av alla och visst kommer vi att få se en fantastisk laguppställning när superlaget ska spela match, men som sagt det ska bli ett lag av superstjärnorna för att investeringarna kan anses motiverade.

Hur Real Madrid har råd att köpa så extremt dyrt är ofattbart eftersom klubben närmast borde vara konkursmässig. Enligt trovärdiga uppgifter hade Real Madrid skulder på mer än fem miljarder kronor redan innan sommarens köp för omkring två miljarder. Köp som dessutom kunde varit ännu mer kostsamma men nu har Real till slut motvilligt gett upp jakten på Bayern Münchens franske stjärna Franck Ribery.

Finanskrisen har drabbat Premier League

Nygamle klubbpresidenten Florentino Pérez och vicepresidenten Fernando Tapias har i kraft av sina goda namn som två av Spaniens mest framgångsrika affärsmän fått bankerna att låna Real miljonerna som behövts till de spektakulära köpen trots klubbens enorma skulder.

Lyckas Real att få till ett bra och framgångsrikt lag kan satsningen mycket väl bära sig tack vare tröjförsäljning och tv-sändningar till tittare i Asien som betalar för att se matcherna. Men satsningen är en grov chansning.

Ekonomiskt är en stor del av de engelska ligaklubbarna inte så värst mycket bättre på det än Real Madrid. Finanskrisen har drabbat Premier Leagueklubbarna från två håll. Sponsringen har minskat och publiksiffrorna har vikit för ungefär hälften av klubbarna. Många av ligans klubbar har stora skulder, men det har i årtionden cirkulerat fler skuldbrev mellan klubbarna än riktiga pengar för övergångar i England.

Italienska ligan dräneras på sina stjärnor samtidigt som fler klubbar börjar visa upp en sundare ekonomi. Statusen på Serie A sjunker för varje år nu och man kan alltså grovt tillyxat hävda att de som gamblar med klubbens existens vinner på det, medan att sköta sina finanser inte skapar attraktiv fotboll.

Zlatan Ibrahimovic kommer till världens bästa offensivspel. När Barcelonas spel flyter på som bäst finns ingen motståndare i världen som slår Kataloniens stolthet. Zlatan kommer inte bara att bli en del av den offensiven – han kommer att utveckla den genom att tillföra det han kan få ut av sina unika talanger.

Det bästa med den spanska ligan är att så många lag satsar på att spela positiv fotboll. Det går ut på att vinna och vinner gör man i Spanien genom att göra många mål hellre än att bevaka en 1–0-ledning i en timme.

Jag tror att Zlatan kommer att ha roligt i Spanien och då får vi också roligt framför våra tv-apparater.

Måndag 31 augusti smäller det.

Barcelona–Sporting Gijon i ligapremiären.