”Mest av allt så skäms jag”

Alshammar rasande efter att
ha missat medalj på 50 m fjäril

Therese Alshammar.
Therese Alshammar.

Storfavoriten Therese Alshammar floppade i finalen och kom en hundradel från medalj.

Men efteråt är hon inte främst besviken.

– Jag känner mest självförakt, säger hon till SVT.

Gårdagen skulle ha gett en föraning om vad som väntade.

Therese Alshammar simmade sin semifinal på 25,07 – världsrekord med två tiondelar. Redan då stod det klart att svenskan var storfavorit på 50 meter fjäril i dagens final. Enda konkurrenten på förhand verkade vara holländskan Marleen Veldhuis som simmade sin semifinal på 25,28, vilket för några minuter var världsrekord.

Missade målgången

Efter halva finalen låg också de två i topp, men så rasade allt.

Alshammar föll igenom fältet, missade målgången och var bara fyra på 25,59. Marginalen till trean, norska skrällen Ingvild Snildal, var bara en hundradel. Australiensiska Marieke Guehrer vann medan Sarah Sjöström kom sexa.

Efter finalen verkade Alshammar mer överrraskad än ledsen.

– Jag tyckte att jag simmade på ganska bra, det kändes som att det gick fort, men det gjorde det inte. Kanske att det på slutet... nej, jag vet inte, säger hon till SVT.

Skäms över insatsen

En timme efter floppen kvalade Therese in till finalen på 50 meter fritt. Ändå hade hon inte kunnat släppa tankarna på fjädeplatsen.

– Det har inte gått så bra, jag är inte så jätteförtjust i mig själv just nu, säger hon till SVT och fortsätter:

– Det mest upprörande är att jag har gjort 20 tider i år på samma tid som de vinner på och min tid i går är en halvsekund bättre än i dag... så mest av allt skäms jag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN