”Ni måste spela sjukt bra för att slå oss”

Lag Edin slog Kanada och skaffade guldläge

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Lag Niklas Edin vann prestigemötet med Kanada med 5–2 och blir inte utan belöning i OS-curling.

Slutspelsplatsen är sannolikt säkrad – trots att fyra matcher återstår i grundspelet.

Dessutom tog Sverige greppet om den ovärderliga ”hammaren”, som kan bli guld värd i slutspelet.

– Nu har vi skickat ett meddelande till de andra lagen: Ni måste spela sjukt bra för att slå oss, säger Edin till Sportbladet.

Lag Kevin Koe vann det kanadensiska OS-kvalet och är storfavorit till att vinna den ringmärkta curlingturneringen i Gangneung.

Kanada är ju sportens supermakt, har en miljon utövare och vann titlarna i både Vancouver och Sotji.

Inte helt oväntat inledde lag Koe grundspelet med fyra raka segrar men på lördagen väntade lag Niklas Edin, som verkar ha något stort på gång.

Spelade nästan felfritt

Svenskarna, som har ett OS-brons att försvara, hamnade i ett 0–2-underläge men vände på matchen och vann med 5–2.

– Vi väntade på rätt läge, fick missen vi behövde från dem och tog en enkel tvåa tillbaka. Efter det spelade vi nästan felfritt, säger Niklas Edin.

Sverige har nu vunnit fem av fem matcher och i princip redan säkrat ett avancemang till slutspelet. Fyra matcher återstår i grundspelet och lag Edin möter, i tur och ordning, Japan, Schweiz, Italien och Norge.

– Missar vi nu blir det inte kul att fortsätta med curlingen. Teoretiskt är den inte säkrad, men det skulle jag säga. Vi spelar så pass starkt och har skickat ett meddelande till de andra lagen: ”Ni måste spela sjukt bra för att slå oss.”

Fördel av hammaren

Eftersom Sverige slog Kanada talar mycket för att Sverige vinner grundspelet, och det ger en stor fördel i slutspelet.

Grundspelsettan får den så kallade hammaren, alltså fördelen av att lägga sista stenen i första omgången, i både semifinalen och en eventuell final.

– Det är den största fördelen, att vi har chansen att bli etta i grundserien. Det tror jag även att de (lag Koe) kände. Den enklaste vägen till ett OS-guld är att ha hammaren i slutspelet. Nu har vi det i egna händer. Vi är obesegrade och vinner vi resten har vi den där hammaren. Det är det läget vi sökte - och nu är vi där, säger Niklas Edin.

ARTIKELN HANDLAR OM