Uppgifter: Rysk OS-medaljör misstänkt för dopning

avSimon Norberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

OAR riskerar att bli av med en av sina tio OS-medaljer.

Curlaren Alexander Krusjelnitskij misstänks för dopning efter att ha testat positivt för meldonium.

Själv nekar han och säger att någon kan ha spetsat hans drink på ett träningsläger i Japan, rapporterar sajten Inside the Games.

Ryssen har nu lämnat OS-byn i väntan på B-provet och CAS har startat en utredning.

Ryssland är portat från OS på grund av systematisk dopning. 168 idrottare från landet har dock fått rätt att delta i spelen under neutral flagg.

OAR (Olympic Athlete from Russia) har hittills tagit tio medaljer under OS i Pyeongchang. Men redan nu riskerar de att bli av med en.

En rysk idrottare misstänks ha brutit mot OS antidopningsregler och Konstantin Vybornov, talesperson för OAR, meddelade Reuters under måndagen att Curlaren Alexander Krusjelnitskij, 25, nu lämnat in sin ackreditering samt OS-byn i väntan på B-provet och att CAS (Court of Arbitration for Sport) nu öppnat en utredning mot idrottaren.

I grunden en hjärtmedicin

I tisdags tog 25-åringen och hans fru Anastasia Bryzgalova brons i i den nya OS-grenen mixed curling efter att paret besegrat Norge i matchen om tredje pris.

Den ryska sajten Sport-Express rapporterar att Krusjelnitskij därefter testade positivt för meldonium. Substansen är i grunden en hjärtmedicin som bland annat används för att behandla hjärtattackspatienter. Den har varit dopningsklassad av internationella antidopningsbyrån Wada sedan januari 2016. Idrottare som tar läkemedlet misstänks kunna få något effektivare förbränning och därigenom mer energi.

Anastasia Bryzgalova och Aleksandr Krusjelnitskij.
Foto: TT
Anastasia Bryzgalova och Aleksandr Krusjelnitskij.

Förnekar

Alexander Krusjelnitskij förnekar att han tagit substansen medvetet. Enligt sajten Inside the Games har han sagt till ryska ledare att han befarar att någon spetsat hans drink med meldonium under ett träningsläger i Japan före OS.

Tidigare rapporterade sajten att Krusjelnitskij befarade att det var en lagkamrat som inte blivit uttagen till OS som spetsat drinken, men den uppgiften togs senare bort från artikeln.

OAR:s damtränare Sergei Belanov tror att Krusjelnitskij är oskyldig.

– Det här är helt dumt, men Alexander är inte dum så jag tror inte det här stämmer, säger han till Reuters.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM