Det här är det sämsta jag sett

SPORTBLADET

Orakad och slafsigt klädd intervjuar Michael Leijnegard svenska OS-guldvinnare.

En bisittare talar om ”sinnessjukt” fort. En kommentator svär. I studion regerar en självupptagen clown.

När resten av Europa njuter konståkning visar SVT curling.

Om det är direkt eller inte är omöjligt att lista ut, för ordet DIREKT är förbjudet att ange.

När norsk tv sänder lilla backens dramatik är det svenska alternativet damishockey.

Skridskon vispas förbi, isbanegrenarna finns bara i textad form.

SVT:s sändningar från OS i Turin är de sämsta OS-sändningar jag sett. De enda jag missat är Berlin 1936 och London 1948, ursäktat av biologiska skäl.

SVT tar inte OS på allvar. Visserligen talas om de olympiska lekarna, men det betyder inte att tv ska vara lekstuga.

Idrotten ska komma i första hand. Den ska redovisas, kommenteras, analyseras, genomlysas och om det görs med värme och humor och distans, inget fel i det.

Men det ska aldrig förvandlas till ett billigt bollhav.

Än en gång tar jag exemplet NRK. Där sänds OS samtidigt i NRK1 och NRK2. Idrotten dominerar, i studion finns värdighet, hos kommentarer och experter kunnighet och ett djupt förhållande till de olympiska spelen.

I SVT:s OS-värld är Galenskapare nyckelord.

Tack Gud för att det finns parabol och kabel, tack för att Eurosport lever upp till sin devis ”där idrotten kommer först”.

Canal+ Sport kör plötsligt med ett B-lag. Märkliga parsammansättningar, fjunkommentatorer och reservprogramledare. Att något är redaktionellt fel illustreras också av att Jens Fjellström tillåts arbeta för TV4 under fotbolls-VM. Hade det varit lite stake i betalkanalen hade man sagt ”visst, men kom sedan inte tillbaka hit”.

Minns förresten att fyran ville ha Jens Fjellström till EM 2002. Men då tyckte han att ”kanalen inte var seriös”. Skillnaden då och nu är hårfin, men egot kanske lockas med chansen att få göra en VM-final.

Jonas Karlsson. Jag ger mig. Misstankarna kom på skam, hans tyckarinsats i SVT är knivskarp både till utförande och innehåll.

Frank Östergren